Toch waterkrachtcentrale in Borgharen

Gepubliceerd op vr, 08/12/2017 - 08:26

Via onze sportvisser Ludo Spronck uit Borgharen, zijn we op de hoogte gesteld van het besluit van de rechter van de Raad van State om een kleinere waterkrachtcentrale te laten bouwen bij de stuw van Borgharen. Ludo schrijft naar ons:

Jammer maar helaas.. 
De vergunning voor een grote Waterkrachtcentrale met een capaciteit van 300 m3/sec hebben we enkele jaren geleden definitief vernietigd gekregen. Da's mooi natuurlijk. De nu verleende vergunning voor een waterkrachtcentrale met een zesde van die omvang mag van de Raad van State dus doorgaan.Deze kleinere WKC is minder visonvriendelijk, maar desondanks geen aanwinst.. De schade is beperkter, maar toch...helaas !

Ludo Spronck

Borgharen.

Als u het gehele vonnis wilt lezen, klik dan hier.

Comments

Permalink

Ofschoon de Raad van State de Waterwetvergunning dus goedkeurde betekent dit toch niet dat er meteen gebouwd mag worden.

Er is namelijk ook nog een Natuurbeschermingswet-vergunning (NBW) nodig. Die aanvraag loopt nu bij de Provincie.

Als die NBW-vergunning het niet redt, dan is die WKC daarmee TOCH einde verhaal. De Sportvisserij gaat die NBW straks natuurlijk gerechtelijk aanvechten. Dus voor de goede orde: De Waterwetvergunning is binnen, maar zonder de daarbij behorende NBW-vergunning is het TOCH einde verhaal voor deze WKC.  Beide vergunningen zijn namelijk vereist voor aanleg van de waterkrachtcentrale. De binnengesleepte waterwetvergunning is dus nog (lang) geen garantie dat er gestart kan worden !!

Het kan dus nog alle kanten op. Ook de goede.

Ludo Spronck, Borgharen