Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

75% Korting op bloemen, planten, bomen, enz.

Via de gemeente Maastricht kregen we een persbericht om ervoor te zorgen dat ook onze wereld wat groener wordt. In samenwerking met IKL hebben ze een geweldig aanbod. Ze schrijven:

Vanaf maandag 14 september kunnen inwoners van de gemeente Maastricht met 75% korting planten, bomen, heesters, besdragende struiken, nestkasten en insectenhotels aanschaffen en zo een bijdrage leveren aan de verhoging van de biodiversiteit in de gemeente. Deze groene verbinding richting de openbare ruimte draagt bij aan een duurzame leefomgeving voor mens en dier.

Door klimaatveranderingen krijgt de natuur een flinke klap te verwerken. Langdurige droogte, hitte en wateroverlast. Door eenvoudige aanpassingen in onze eigen tuinen worden extreme pieken in watertekorten, maar ook wateroverschotten afgevlakt en creëren we meer schaduw.

Regenwater
Door tegels of grind in voor- en achtertuin te vervangen door gras, planten of bomen neemt de ondergrond het regenwater beter en sneller op. De kans op wateroverlast neemt hierdoor af. Door het regenwater van het riool af te koppelen wordt water afgevoerd naar een plek in de tuin, een regenton of een ander alternatief. Het opgeslagen water kan vervolgens gebruikt worden om in droge zomerse perioden planten te bewateren. Niet alleen goed voor het klimaat, ook voor de portemonnee.

Hitte
Bestrating reageert op weersveranderingen. Tegels en grind houden de temperatuur vast en geven daardoor, zelfs nadat de zon onder is, warmte af. Hierdoor blijft warmte langer in en rondom huis hangen. Door te vergroenen blijft je huis koeler.

Vergroenen
Wil jij jouw tuin vergroenen en daarmee gelijk de vlinders, bijen, egels en vogels een handje helpen? Dan is dit het moment om het te doen. De gemeente Maastricht stelt samen met stichting IKL een regeling open om tuinen groener en bloemrijker te maken. Inwoners van de gemeente Maastricht krijgen vaste planten, bomen, heesters, besdragende struiken, maar ook nestkasten voor huismus, koolmees, pimpelmees of egel en insectenhotels aangeboden met 75% korting. Er geldt een maximum budget van € 250 per deelnemer. Daarnaast ontvangen de eerste 50 deelnemers een gratis regenton en maak je kans op het terugverdienen van je eigen bijdrage, door een voor- en nafoto te sturen van de vergroening. De tien mooiste tuinen krijgen hun eigen bijdrage terug. Kijk snel op www.ikl-limburg.nl/meer-groen-in-je-tuin-maastricht. De regeling staat open tot 12 oktober.

Dit is een unieke gelegenheid om wat extra’s te doen voor uw tuin en vooral voor de flora en fauna binnen Itteren. Sla uw slag!

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Natuur & milieu

De bloembakken hangen

Janneke Maessen heeft eind vorig jaar via de burgerbegroting geld gevraagd om bloembakken aan de lantaarnpalen te laten hangen voor de komende drie jaren. En

Lees verder »