Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Actie Schone Maas 2020

Schone Maas 2020.

Na de samenkomst in de Haarderhof voor de Omgevingsvisie, heeft zich in Borgharen een klein groepje gemeld om regelmatig aan de Maas te willen opschonen. Dat hebben we ook meerdere keren gedaan, een maal in Itteren en drie maal in Borgharen. De beste ruimtijd aan de Maas is het voorjaar, als er nog geen begroeiing is. Later in het seizoen wordt er ook nog steeds geruimd, dan is het water gedaald maar komt ook de begroeiing flink op en de afgelopen twee jaar werd het ook nog erg heet. We hebben twee maal een eiland bij Borgharen geruimd met per keer gemiddeld 40 vuilniszakken met voornamelijk wegwerpdoekjes en plastic! En we hadden nog makkelijk een keer extra kunnen ruimen daar. Deze acties vallen niet onder “ Schone Maas”, dat alleen geldt binnen de periode maart en april en waarvoor je je kunt opgeven met een groep.

Rijkswaterstaat heeft ook een zwerfafvalophaalregeling voor afval dat wordt verzameld langs de Maas. In 2018 hebben ze zo 8.436 zakken opgehaald. Wilt u ook met een groep mensen zwerfvuilruimen, moet u zich van te voren aanmelden via een contactformulier bij Rijkswaterstaat. Kijk ook op www.afvalcirculair.nl.

Dan is er nog het LIVES-project gestart dit jaar. Daar heeft u al iets van in de krant zien staan, met o.a. een proef om zwerfvuil af te vangen bij de sluis bij Borgharen. Dit is een internationaal project, met als doel om “hogerop “ de rivieren ( de Maas en de Roer), mensen te interesseren en warm te krijgen om aan te sluiten bij het Schone-Rivieren project. Hierbij wordt gebruik gemaakt van data die verzameld zijn door vrijwilligers tijdens het Schone Rivieren traject van de 100 meter-zwerfvuiltelling langs de hele Maas. Die interesse in die data komt er steeds meer. Maar het blijft een project van lange adem. Daarom is iedere zak die wij, gewone burgers vullen, een zak minder zwerfvuil in de zee. En daarvan moeten we het tot nu toe nog steeds hebben.

Ik heb het nog even nagekeken; volgend jaar doen we voor de 7de keer mee aan het Schone Maas project in Itteren! Een jaar nadat dit project is opgestart in 2013.
Heel veel mensen van “het eerste uur”, doen daaraan nog altijd mee. Er zijn jaren geweest waarin twee maal is geruimd, 2017 en 2019.

Komend jaar is het opschonen weer ruim voor Pasen: op Zaterdag 21 Maart.

Bij hoog water en stortregen wordt de datum verschoven. Na het werk gaan we weer naar de Brigidahoeve voor een kop soep, twee broodjes en een stuk vlaai met koffie/thee.

U kunt zich bij mij opgeven via email.
amoberts@kpnmail.nl

Angela Moberts

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Gemeentenieuws

Geld nodig voor goed idee?

De ideeën voor de Burgerbegroting kunnen weer ingediend worden. Vorig jaar heeft Janneke Maessen heeft vorig jaar ervoor gezorgd dat er de komende jaren mooie

Lees verder »
Veiligheid

Overlast werkzaamheden brug

Vanmiddag overleg gehad met Gemeente en Rijkswaterstaat: de chauffeurs voor Sibelco zijn (en worden) aangesproken op hun rijgedrag: het feit dat er in de Pasestraat

Lees verder »