De Dorpsraad heeft vanmorgen een mail gestuurd naar de gemeente over de boom die omgevallen is op ’t Brook. Vorig jaar vielen enkele grote takken bij deze bomen en nu dit. Zij hebben meteen gereageerd en gaven aan dat ze ook geschrokken waren dat de boom omgevallen was. Ze zullen op zeer korte termijn weer een inspectie uitvoeren om de andere bomen te controleren. Zij schrijven:
Uiteraard bijzonder spijtig dat dit is gebeurd, en gelukkig zonder letsel..
We zullen de betreffende bomen nogmaals allen laten inspecteren door een boomveiligheid inspecteur, uiteraard nemen wij aansluitend de nodige maatregels die noodzakelijk zijn.
In Maastricht staan ruim 45.000 (stads)bomen. Vergeleken met andere gemeenten is dat weinig: 31 bomen per 100 inwoners. Daar staat tegenover dat onze bomen relatief oud zijn en een groot bladerdek hebben. Hierdoor dragen onze bomen meer bij aan biodiversiteit en een gezond en prettig leefklimaat dan kleine, jonge bomen.
Ondanks alle zorg aan ons bomen areaal gaat het ook wel eens mis..
We zijn zeer terughoudend met het flink snoeien en kappen van bomen. Bomen zorgen voor groen in de stad en zijn goed voor onze gezondheid. Ze dragen bij aan de biodiversiteit en gaan hittestress in de stad tegen. Daarnaast bepalen ze voor een groot deel het beeld van de straat en de wijk. Ons uitgangspunt is dan om ook om bomen in stand te houden en ze zoveel mogelijk op een natuurlijke manier te laten uitgroeien. We vervangen bomen alleen als ze niet gezond zijn.
Voor controlerondes en onderhoud hebben we de wijken rondom de binnenstad in 3 delen verdeeld. 1x per 3 jaar controleren en onderhouden we alle bomen binnen een van deze gebieden. Bomen in de binnenstad, binnen de singels en langs doorgaande wegen en fietspaden controleren we elk jaar. We controleren bomen altijd eerst op veiligheid. Bijvoorbeeld op dode takken of ziektes. Als het nodig is, snoeien we dode takken weg of kappen we de boom. Onderhoud doen we alleen als het echt nodig is, want we laten gezonde bomen het liefst met rust. Snoeien doen we alleen om de groei in goede banen te leiden. Bij drukke doorgaande wegen snoeien we wel laaghangende takken weg, want er moet voldoende vrije doorrijhoogte zijn. Ook langs fietspaden en stoepen halen we takken weg als die te laag hangen.
Bijgaand het paspoort uit ons bomen beheersysteem met gehele controle en onderhoud historie van betreffende omgevallen populier.
Op 31-03-2023 is de boom voor de laatste keer visueel beoordeeld op boomveiligheid volgens methode VTA.
Uit deze visuele inspectie zijn geen afwijkende dingen waargenomen waar verdere actie ( onderhoud of nader onderzoek) noodzakelijk bleek.
Op 22-06-2023 is de gehele rij bomen gesnoeid, en nogmaals visueel geïnspecteerd op hoogte met een hoogwerker, zonder noemenswaardige afwijkingen.
Hopende u hiermee van dienst te zijn geweest en u voldoende te hebben geïnformeerd, anders verneem ik het graag !
240611 Pasport_Boom Itteren speeltuin