Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Beverspeurtocht in Itteren

Beverspeurtocht in Itteren

Beverspeurtocht in Itteren

Via Hettie Meertens van Stg. de Ark kregen we te horen dat er binnenkort in Itteren een excursie wordt gehouden die in het teken staat van de bever. Op vrijdag 30 december tussen 14.00 em 16.00 uur starten we op de Holstraat de tocht met de titel: “Op bezoek bij de bever” met als ondertitel: “in het Mesopotamië van Maastricht”. Waarom Itteren het Mesopotamië van Maastricht genoemd wordt, leest u hieronder:

Een van de meest bijzondere plekjes van het RivierPark Maasvallei bevindt zich op de Maasoever bij Itteren, ten noorden van Maastricht. Het unieke van deze plek is dat hier drie natuurlijke wateren samenvloeien: de Maas, de Geul en de Oude Kanjelbeek. Sinds afgelopen zomer is het gebied opengesteld voor wandelaars en is Staatsbosbeheer de nieuwe gastheer, nadat het terrein enkele jaren ontoegankelijk is geweest vanwege werkzaamheden in het kader van het Grensmaasproject.

In dit prachtige ‘Driestromenland’ woont een zeer levendige beverfamilie. Dat is te zien aan de sporen die ze hier achterlaten. Als ze ‘nachts actief zijn geweest,kom je de verse sporen tegen zoals beverpaadjes, pootafdrukken, holen, dammen, houtsnippers en omgeknaagde bomen. Het is een spectaculair gezicht, vooral in de winter, want dan wordt er veel geknaagd. Vaak is het gebied in de winter niet of slecht begaanbaar vanwege de hoge waterstanden van de Maas. Maar de Maas staat deze winter – tot nu toe in ieder geval – zó laag dat een inkijk mogelijk is. ARK Natuurontwikkeling biedt daarom in dit gebied een beverexcursie aan (gratis). Geïnteresseerden zijn welkom op de laatste vrijdag van 2016.

Tijdens de rondleiding gaan we niet alleen op zoek naar beversporen, maar komen ook wetenswaardigheden over het leven van de bever ter sprake en horen we over zijn belangrijke rol in de water- en bosrijke natuur. Tevens wordt er uitleg gegeven over ‘Bevermanagement’. Dat is een manier om te voorkomen dat bevers ernstige schade veroorzaken aan bijvoorbeeld dijken of landbouwgebied (graafschade, waterschade, vraatschade).

Een voorproefje over het leven van de bever is te zien op http://www.dwaalfilm.eu/jonge_bevers

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Anderen bekeken ook...

Verenigingsnieuws

Dromen over wonen

Is uw huis eigenlijk te groot voor u? Wilt u (over een tijdje) een levensbestendige woning waar u uw verdere leven kunt blijven wonen? Wilt

Lees verder »