Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Cursus herkennen bomen

Via een medewerker van het IVN, het Instituut voor Natuurbescherming, laat ons weten dat ze een cursus aanbieden hoe je bomen kunt herkennen. Weet u welke soort boom op de afbeelding staat?

Bij IVN Maastricht kun je van de cursus Bomen lespakket 3 volgen: herkennen van bomen. De theorieles vindt plaats op dinsdagavond 6 februari van 20.00 tot ongeveer 22.15 uur in De Klaekeburg, Gronsvelderweg 142, 6229 VN Maastricht.
De praktijkles is op zaterdag 10 februari op locatie, start om 09.30 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur. Vertrekpunt wordt nog bekend gemaakt.

Lespakket 3

Bomen zijn meer dan ooit belangrijk voor de mens, voor dieren en voor het milieu. In de Cursus Bomen worden bomen in alle vier de seizoenen gevolgd in de vorm van 4 lespakketten. In elk lespakket wordt aandacht besteed aan specifieke kenmerken waaraan bomen op dat moment herkend kunnen worden. Elk lespakket bestaat uit een theorieles met oefeningen en een praktijkles buiten. Centraal staan inheemse bomen, maar ook de exoten komen aan bod omdat deze veel in parken zijn aangeplant.
Na de lespakketten over zaden en vruchten en oude bomen in de herfst, gaat het lespakket 3 over het herkennen van bomen aan silhouet, stam en knoppen. Elke boom groeit anders (omhoog, in de breedte), heeft een andere stam (glad, gedraaid, afbladderend, verweerd) en andere knoppen (spits, gedrongen, gekleurd).
In de theorieles wordt uitgelegd hoe bomen groeien en hoe de opbouw van de stam is. Ook gaan we verschillende takken met knoppen vergelijken. In de praktijkles op zaterdag gaan we proberen de bomen te herkennen aan hun uiterlijk zonder dat er bladeren aan de boom zitten.

Aanmelden
Aanmelden is verplicht bij Irma Kokx, e-mail: ipa.kokx@gmail.com

Kosten
De kosten van het lespakket bedragen €10,- voor IVN-leden en €15,- voor niet-leden.

Nadere info
Voor meer informatie: Irma Kokx, ipa.kokx@gmail.com of onze website www.ivn.nl/maastricht

O ja, trouwens die boom is een tamme kastanje met een gedraaide stam. Deze staat aan de Molenweg in Amby en is de oudste boom van Maastricht.

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...