Er zijn enkele vragen gesteld over het weghalen van een PBD-(plastic, blik en drankkarton)container voor een luier- en incontinentiecontainer. Laten we voorop stellen dat zo’n “luiercontainer” een een goede oplossing is voor de mensen die hier gebruik van kunnen maken. Zij hoeven nu minder “rode zakken te gebruiken.
We hebben wel gevraagd aan de gemeente waarom er twee papiercontainers staan en maar een PBD-container. Het antwoord van de senior medewerker afval is:
Nieuw is de inzameling luiers en incontinentiemateriaal. In Maastricht zijn 56 milieuperrons. Bij 27 milieuperrons, waaronder die in Itteren, is onlangs een speciale luier- en inco-container geplaatst ten koste van de tweede PBD-container. De reden waarom vooral voor de wissel van de PBD-container is gekozen, is de leeftijd en de slechte staat van deze verouderde containers. Anders dan de vrij nieuwe glas- en papiercontainers zijn de PBD-containers uitgeleefd en in 2022 in zijn geheel afgeschreven (10 jaar). De inzameling van PBD via ondergrondse verzamelcontainers is nog onzeker. Om kapitaalvernietiging te voorkomen doen we nu géén grote investeringen in nieuwe ondergrondse PBD-containers.
Uit de praktijk blijkt dat de PBD-container in Itteren nooit vol zit. Dorpsbewoners kunnen dus altijd hun PBD-afval kwijt. Het kan wel zo zijn dat ze soms even op elkaar moeten wachten. Mocht in de toekomst de inzameling van PBD in Itteren sterk toenemen, dan heroverwegen wij ons besluit. Mensen kunnen hun PBD-afval overigens ook kwijt bij het nabijgelegen milieupark Beatrixhaven. Bij dit milieupark worden voor dit doel doorzichtige pbd-zakken kosteloos aan inwoners verstrekt.
Daarnaast was nog de vraag of de openingen van de PBD-containers een groter gat kunnen krijgen zodat we bijvoorbeeld de waspoederflessen erdoor krijgen. Het antwoord is:
Onze inworpopeningen van PBD (voor plastic verpakkingsafval, drinkpakken en blikjes) zijn vergelijkbaar met de inworpopening van glas. Dit is ter voorkoming van de inworp van (vuilniszakken) restafval.
Helaas gooit een kleine groep mensen toch nog te veel ander materiaal dan plastic verpakkingsafval, drinkpakken en blikjes in de PBD containers. Het gevolg is dat de grenswaarde van schoon PBD-materiaal wordt overschreden, waardoor de gehele vracht PBD wordt afgekeurd en ter verbranding wordt doorgezonden. Stelregel is: Hoe groter de inworpopening, hoe groter de mate van vervuiling. Zodoende zullen wij niet overgaan tot grotere inworpopeningen voor de ondergrondse PBD container. Op de milieuparken ontvangen we wel complete vuilniszakken PBD. Deze zijn doorzichtig om daarmee de kwaliteit te kunnen beoordelen.