Dossiers

Eetcafé, woonhuis Brigidastraat 65

Officiële beschrijving van de gemeente:

Monumentnummer:         0935/3654
Oorspronkelijke functie: Café-woonhuis
Huidige functie:                Café

Café-woonhuis uit 1935, gelegen binnen de bebouwde kom van Itteren. Vrijstaand pand van twee bouwlagen onder een zadeldak met de nok parallel aan de straat. In het midden van het voorste dakschild is een steekkap die eindigt boven een topgevel in het midden van de voorgevel. Het dak is gedekt met gesmoorde Tuiles-du-Nord. In het voorste dakvlak zijn twee oorspronkelijke dakkapellen met een plat dakje met overstek en dubbele houten ramen. Aan het dak is een bakgoot met een breed overstek, bekleed met schrootjes. De buitengevels zijn voorzien van pleisterwerk en in een lichte kleur geschilderd. De voorgevel heeft op de begane grond een centrale toegang met een vernieuwde deur. Links en rechts van de deur zijn brede, grote vensters met moderne ramen. Ze hebben keramische onderdorpels. Op de verdieping kraagt het middelste deel van de voorgevel, dat bekroond wordt door de topgevel, licht uit op gepleisterde consoles. In dit geveldeel zijn drie vensters met oorspronkelijke houten ramen met glas-in-lood in de bovenlichten. De geveltop heeft een decoratieve gepleisterde trap bij de aanzetten. In de top is een klein venster met een oorspronkelijk houten raam. Aan beide zijden van de topgevel is op de eerste verdieping een venster met een oorspronkelijk houten T-raam met glas-in-lood in het bovenlicht en een keramische onderdorpel. Alle onderdorpels hebben decoratieve gepleisterde hoekblokjes. Op de buitenste hoeken van de gevel is onder de goot een gepleisterde console met een trapvorm aangebracht. Het pand staat op de plek van een ouder, éénlaags pand (van vóór 1817) op deze plek, dat sterk verbouwd en opgehoogd werd in 1935.

Het café van Hubertus Gulikers en in de volksmond “Bie Bèrdsje” genoemd, was onder deze naam bekend in het kerkdorp en heeft voor de familie Gulikers bijzonder lang in deze functie dienstgedaan. Bèr Gulikers, zoon van Bèrdsje, heeft de zuil, vaas en het altaar in de Lourdesgrot op het kerkhof vervaardigd in mergel. Naderhand werd het café gerund door diverse eigenaren/kasteleins.

Momenteel is er Taverne d’n Tabbernakel gehuisvest.

 

Wilt u meer lezen hierover, koop het boek van “Monumenten in Itteren” met veel unieke, historische foto’s via info@itteren.nl.