Jubileumconcert Mannenkoor Borgharen

Op 9 oktober a.s. wordt in de parochiekerk St. Cornelius, Schoolstraat 10 te Borgharen een jubileumconcert gegeven door Mannenkoor Borgharen Maastricht ter gelegenheid van het 120 jarig bestaan van het koor onder leiding van dirigent Fried Dobbelstein.

Rond het jaar 1900 vormden een aantal kerkzangers uit de voormalige gemeente Borgharen een koor, dat pas in 1902 officieel als het Sint Gregoriuskoor werd opgericht.

Al snel na de oprichting werden concertavonden georganiseerd en nam het koor deel aan allerlei concoursen in Zuid-Limburg, maar al snel ook in binnen- en buitenland. Daardoor kreeg het koor vóór de Wereldoorlog al veel bekendheid en trad het vele malen op voor de radio in Hilversum, in Luik, Antwerpen en Brussel.

Na de oorlog werd de draad weer opgepakt en onder leiding van de Borgharense dirigent Lambert Kengen wist het “Gregoriuskoor” weer zijn vooraanstaande plaats in de Limburgse koorwereld in te nemen. Onder leiding van diens opvolger Toine Cremers (van ’77 tot ’93) werd een groot scala aan operawerken aan het repertoire toegevoegd en werden diverse grote concerten uitgevoerd, samen met vele solisten en diverse Symphonie-orkesten.

Daarnaast werden ook nog één Elpee en enkele CD’s opgenomen en maakte het koor vele buitenlandse concertreizen. Ook in eigen land werden vele uitvoeringen en concerten gegeven en bouwde het koor een uitstekende naam op. In 1993 droeg Toine Cremers de “batôn” over aan Roger Moens, die tot 2015 dirigent was.

In 2002 werd het koor bij gelegenheid van het 100 jarig bestaan koninklijk onderscheiden met de zilveren erepenning namens Hare Majesteit Koningin Beatrix alsmede de gouden Stadsmedaille van de stad Maastricht.

Vanaf september 2015 staat het koor onder leiding van Fried Dobbelstein en worden jaarlijks weer vele uitvoeringen gegeven in binnen- en buitenland. Ondanks de coronaperiode van 2 jaar en de respectabele leeftijd van 120 jaar is het koor nog steeds springlevend.

Aan het galaconcert op 9 oktober wordt meegewerkt door de Sopranen Britt Truyts en Imke Heitzer, de pianiste Ankie Mofers, de sopraansaxofoniste Lennie Ubaghs en de koorsolisten Theo Sullot, tenor en Hub Pasmans, bariton.

Het concert begint om 14:30u, kerk open 14:00u. Toegang gratis met vrije gave na afloop. Het concert duurt tot 16:00u waarna er een receptie zal plaatsvinden in gemeenschapshuis Haarderhof, Schoolstraat 8 te Borgharen die geopend zal worden met een muzikale aubade door Fanfare Sint Cornelius Borgharen mmv Imke Heitzer en Britt Truyts. Na afloop van de receptie wordt aan het koor met genodigden nog een feestelijk buffet aangeboden.

Datum

09 okt 2022
Expired!

Tijd

14:30
Kerk Borgharen

Locatie

Kerk Borgharen
Schoolstraat 10 Borgharen
Mannenkoor Borgharen

Organisator

Mannenkoor Borgharen
Telefoon
06-54931190
Email
fervdwinkel@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.