Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Gelukkige groene tuinen

Via het CNME hebben we een persbericht gekregen om de tuinen wat groener te maken.

Maastricht doet dit jaar mee met NK tegelwippen en ‘Gelukkige Groene Tuinen’ is daar een actie van. Met Gelukkige Groene Tuinen koopt CNME tot een maximum van €200,- aan planten voor je (per huishouden) voor het vergroenen van voortuinen, achtertuinen of geveltuinen.

Tussen 4-18 april 2023: Er kunnen 50 aanvragen ingediend worden bij CNME voor huishoudens van zowel huurwoningen als koopwoningen. Bij huurwoningen nemen we samen contact op met de wooncorporatie.

In oktober 2023: Oktober is de maand van het vergeten plantseizoen. In deze maand zullen wij op drie n.t.b. locaties in Maastricht staan. Hier kunnen inwoners van Maastricht max. 10 tegels inleveren in ruil voor max 10 planten. In september volgt meer informatie.

Verstening is in veel steden in Zuid Limburg een probleem. Het zorgt voor hittestress, regenwater kan slecht in de grond dringen en het is slecht voor de biodiversiteit. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat inwoners zich gelukkiger voelen met gevarieerd groen in hun woonomgeving. De gemeente Maastricht wil een levendige stad zijn, met veel groen dat bijdraagt aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving voor mens en dier. Daarom steken de gemeente Maastricht en CNME hun handen bij elkaar. Het doel is om straten zonder geveltuinen en versteende voortuinen en achtertuinen te vergroenen. Zoveel mogelijk tegels er uit dus!

Met Gelukkige Groen Tuinen maken inwoners de buurt groener, gezelliger en gezonder. Op basis van jouw wensen maakt CNME een beplantingsplan, regelen we de planten en geven we advies.

Voorwaarden om je aan te melden:

  1. Je woont in de gemeente Maastricht en hebt een versteende voortuin, achtertuin of geveltuin die je wil vergroenen.
  2. Deelnemers voeren zelf voorbereidingen én aanpassingen uit.
  3. Je moet kiezen voor enkelbloemige kleine bomen/heesters/klimplanten en vaste planten omdat de meeste dubbelbloemige bloemen lastig toegankelijk zijn voor de bijen (voor hun nectar en stuifmeel behoefte). CNME adviseert je over de mogelijkheden.
  4. Vier foto’s aanleveren van desbetreffende locatie + m2 dat je wil gaan vergroenen:
    • twee foto’s vóór de vergroening + aantal m2 dat je wil gaan vergroenen (via aanmeldformulier).
    • Eén foto tussentijds.
    • Eén foto na de vergroening.

Waarom Voorwaarden Aan de slag

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Natuur & milieu

De bloembakken hangen

Janneke Maessen heeft eind vorig jaar via de burgerbegroting geld gevraagd om bloembakken aan de lantaarnpalen te laten hangen voor de komende drie jaren. En

Lees verder »