Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

GroenLinks

Waarom moeten we op uw partij gaan stemmen?

GroenLinks wil een sterk energie- en klimaatbeleid, om klimaatverandering tegen te gaan, de energierekening voor iedereen betaalbaar te houden en onze leefomgeving leefbaar, groen en sociaal te houden. We willen dat iedereen (of je hier nu geboren en getogen bent of niet) zich welkom voelt in onze gemeente en op een prettige manier met elkaar samenleeft. We zetten ons in voor betaalbaar wonen, veilige en snelle fietsverbindingen en het terugdringen van eenzaamheid onder senioren en jongeren. Dat alles onder de noemer #heeldestad.

Welke resultaten heeft u de laatste 4 jaar voor Itteren behaald?

Onze wethouder Gert-Jan Krabbendam woont zelf in Itteren. Net als iedereen was ook voor het college van B&W thuiswerken de norm, wat niet alleen betekent dat een deel van de gemeente Maastricht vanuit Itteren bestuurd is, maar ook dat Itteren altijd in beeld is geweest in het stadhuis. Dat uit zich in grotere en kleinere dingen. Natuurlijk volgt onze wethouder nauwgezet wat er gebeurt in het dorp en zorgt hij ervoor dat soms zichtbaar, soms onzichtbaar dingen worden opgepakt, bijvoorbeeld bij meldingen op de FB-pagina, over het afval op het milieuperron, sluikstorten rond het dorp, staat van onderhoud van de kanaalbrug, of over (soms gebrek aan) communicatie vanuit de gemeente. Inwoners van Itteren melden zich met enige regelmaat online of aan de deur bij de wethouder voor vragen en krijgen dan altijd snel, transparant en laagdrempelig antwoord. Bij het hoogwater van afgelopen zomer was de wethouder zichtbaar op straat, om de bezorgde en soms boze reacties van dorpsgenoten op te vangen. Toen de schotten voor op de dijk bij Aan de Maas niet volgens het draaiboek aangeleverd bleken, belde de wethouder in de crisis persoonlijk met de dijkgraaf om de komst van de schotten te bespoedigen. En na de ramp stak hij de handen uit de mouwen om mee te helpen opruimen.

Verder zijn er verschillende concrete resultaten te benoemen:

 • Fietspad naar Hartelstein is verhard uitgevoerd.
 • Pad tussen Stuifkensweg en fietspad Sibelco wordt aangelegd.
 • Pasestraat-Ruyterstraat wordt 30km-weg.
 • Meerssenhovenerweg is uitgevoerd als fietsstraat en er komt een vrachtwagenverbod.
 • De fietsbrug bij Borgharen wordt gerealiseerd, als kortere fietsverbinding met de stad.
 • Overlast klepperende platen op de kanaalbrug sterk verminderd na druk op RWS (blijft wel aandacht vragen).
 • Eerste stap met bloemrijke bermen is gezet langs de Pasestraat vlakbij de kapel.
 • De buslijn 9 is net zoals de rest van het stadsnetwerk geëlektrificeerd.
 • Via de burgerbegroting kunnen inwoners van Itteren meebeslissen over hoe en waaraan een deel van de Maastrichtse begroting wordt uitgevoerd.
 • Hulp bij het verduurzamen van uw woning (via PlusJeHuis, Energiecoaches, verschillende energiebesparingssubsidies).
 • Een burger-fijnstofmeetnetwerk in de hele stad, met twee meetpunten in Itteren (https://ohnics.online/kaart/#ma-2079).

Wat mogen we u verwachten voor de komende 4 jaar?GroenLinks

 • We blijven druk zetten op RWS voor de nieuwe kanaalbrug bij Itteren, met veilig fietspad van bebouwde kom tot de overkant.
 • Uitvoering van het boomplantplan van de Recreatiewerkgroep.
 • Nog meer biodiversiteit rondom het dorp. Daarbij moet er meer aandacht komen voor zorgvuldig maaibeleid: GroenLinks wil af van onbesuiste maai-acties waarbij geklepeld wordt.
 • Participatie aan de voorkant bij eventuele nieuwe maatregelen hoogwater (zoals eventuele aanleg van de Groene Rivier, ná 2026), zodat rekening gehouden wordt met wensen, bezwaren en ideeën vanuit de dorpen.
 • Bij de herontwikkeling van Limmel aan de Maas willen we een veilige fietsverbinding van Sluis tot Franciscus Romanusweg creëren (uiteindelijk helemaal tot aan de Wilhelminabrug).
 • In april (datum n.t.b.) gaan we met de nieuwe fractieleden en vrijwilligers van GroenLinks Maastricht een stuk van het rivierpark Maasvallei schoonmaken. Contact met de groep rond Angéla Moberts is ook al gelegd. We hopen op een mooie opkomst, om een groot verschil te maken!
Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Verenigingsnieuws

Dromen over wonen

Is uw huis eigenlijk te groot voor u? Wilt u (over een tijdje) een levensbestendige woning waar u uw verdere leven kunt blijven wonen? Wilt

Lees verder »