Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Historisch landschap ontdekken met Maasverkenner

Via onze contactpersoon van Rivierpark Maasvallei werden we getipt op een wandeltocht die a.s. zondag vanaf 14:00 uur gelopen wordt vanaf kasteelhoeve Hartelstein. Hieronder staat meer info:

Het gebied bij Itteren langs de Maas was vòòr 2008 vooral een groot landbouwgebied. Na de overstromingen van december 1993 en januari 1995 kwam de uitvoering van het Grensmaasproject in een stroomversnelling. Het project startte in 2008 en had drie doelstellingen: Hoogwaterveiligheid, natuurontwikkeling en de winning van 54 miljoen ton grind en 10 miljoen zand tussen Itteren en het Voulwames. Ten noorden van Itteren werd de Itterse Weerd uitgegraven om de Maas meer ruimte te geven en de stroomsnelheid van het water af te nemen. Er ontstonden nevengeulen, eilandjes en kwelsloten. De kwelsloot (moerassig milieu) zorgt voor de afvoer van het grondwater, dat als neerslag valt op het plateau van Schimmert. Dit neerslagwater stroomt via de hellingen van het Bunderbos onder het Julianakanaal door richting kwelsloot, Geul en Maas. De kwelsloot en haar omgeving is nu een prachtig vogel- en natuurgebied met bijzondere soorten.

Sinds 2020 is dit Grensmaasproject tussen Itteren en Voulwames afgerond en is van de graafactiviteiten niks meer te zien, de Maas heeft haar vrijheid teruggekregen. De rivier krijgt een steeds natuurlijker karakter en de biodiversiteit neemt op haar oevers spectaculair toe. Domein Hartelstein is nu de vertrekbasis om te struinen in en door de nieuwe en bijzondere natuur in dit gebied. Dit kan per fiets of tijdens bijzondere struinwandelingen. Kortom wat let je om met ons mee te wandelen op zondag 10 september. Onder leiding van onze Maasverkenner Fred Erkenbosch kunt u het RivierPark Maasvallei op een bijzondere en interessante manier verkennen. Hij neemt je mee in het pas afgewerkte gebied en vertelt meer over de geschiedenis en natuurontwikkeling van het gebied.

Praktisch

  • Start: 14 uur op de parkeerplaats van kasteelhoeve Hartelstein (Hartelstein 204, 6223 HV Maastricht)
  • Kosten: 2 euro per persoon, 1 euro per kind (exclusief administratiekosten).
  • Bij slecht weer kan het modderig zijn. Wandelschoenen of laarzen zijn dan aangeraden. Je past je kledij ook best aan aan het weer van de dag.

Reserveer vooraf je tickets via: https://tibbaa.com/order/wramwwcpjs?lang=nl 

Wist je dat?
Elke 2de zondag van de maand staat een MaasVerkenner klaar in één van de toegangsdorpen om je mee op pad te nemen naar enkele bijzondere plekjes in het RivierPark Maasvallei. Bekijk alle activiteiten via: https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/kalender

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

2 reacties

    1. Geachte heer Langeveld,
      Ik neem aan dat u via Spotta, of een andere verstrekker van reclamefolders uw voorkeur wilt doorgeven. Nu heeft u dit doorgegeven aan de website van Itteren, een wijk in Maastricht. Veel succes met uw aanvraag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Gemeentenieuws

Jippie, de goaltjes zijn er!

Op vrijdagmorgen 21 juni zijn de goaltjes geplaatst. Weken, misschien maandenlang hebben jongeren ons gevraagd wanneer de goaltjes zouden komen. Op de dag dat het

Lees verder »