Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Kijk eens naar boven in Maastricht

Als u een keer op een andere manier door Maastricht wilt lopen, maak dan gebruik van één van de vijf gevelstenen-wandelingen. Via de website www.kijkeensnaarboven.nl  kunt u er achter komen waarom mensen vroeger een gevelsteen hadden en ziet u wat de gevelstenen betekenen. Over de gevelsteen op de foto: “De Wolwaag” op het Onze Lieve Vrouwenplein 28, geeft men het volgende aan:

Dit gebouw diende vroeger als wolwaag. Er mocht geen wol doorgevoerd of verhandeld worden, alvorens deze ter weging bij de wolwaag was aangeboden. Het was gebruik de inning van deze accijnzen te verpachten.
De beide medeheren van Maastricht, waarvan de wapens naast de weegschaal zijn afgebeeld, hadden recht op een deel van die inkomsten.

hoC ponDere CVIqVe sVVM, zo luidt het chronogram onder de weegschaal, d.w.z. op deze waag bekomt ieder het zijne (1721). En dat zullen de beide heren van Maastricht wel een aardige spreuk gevonden hebben.

Leuk toch?

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Natuur & milieu

De bloembakken hangen

Janneke Maessen heeft eind vorig jaar via de burgerbegroting geld gevraagd om bloembakken aan de lantaarnpalen te laten hangen voor de komende drie jaren. En

Lees verder »