Dossiers

Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

“Klein” hoogwater?

Soms krijgen we berichten binnen waarbij de wenkbrauwen langzaam omhoog gaan. Sander Bastings hoorde/las dat Alphons van Winden aangeeft dat het begin februari “klein” hoogwater te verwachten is. Dat betekent dat er zo’n 1500 m3 water per seconde door de Maas, langs Itteren stroomt. Een klein hoogwater is eigenlijk een beetje van heel veel of deftig gezegd een contradictio in terminis. Die 1500 m3/sec komt ongeveer 1 keer per 2 jaar voor. En dan komt dat mooi uit als er maandag 3 februari om 20:25 uur op NPO2 de serie “Hoogwater” start.

Actuele gegevens betreffende waterstanden, afvoeren, watertemperaturen enz. zijn te vinden bij Rijkswaterstaat. Verder verschijnt er iedere week (meestal op zondag) een uitgebreid overzicht over waterstanden en afvoeren, er wordt dan een terugblik maar ook een verwachting gegeven.

Alphons van Winden is één van de directeuren van Bureau Stroming, het bureau waarvan de kern van hun werk is mensen te verbinden met toegankelijke bestaande of te ontwikkelende natuur. Zij hebben o.a. meegewerkt / het plan gemaakt van de Recreatievijver in Itteren.

Waarschijnlijk krijgen we bij dat “kleine” hoogwater wel mooie beelden tussen Itteren en Haare.

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

4 reacties

 1. Ik zie nu dat bij een afvoer van 1500m3/s de afgegraven delen langzaam wat water pakken.
  Maar de volledige stroming zit in de hoofdgeul. Ook “straks” bij hogere afvoeren.

  Dus de afgravingen via het grensmaasproject blijken louter bufferend te “werken”.
  Bij ECHT hoogwater wordt echter 3000m3/s aangevoerd en zal het nieuw afgegraven deel een meter water hebben dat echter zo goed als stilstaat.
  Immers de stroming blijft in de oorspronkelijke maasgeul.
  Logisch ook; want de aanvoer via de stuw heeft precies de breedte van de oude maasstroom en loost daar rechtstreeks op.

  De nieuw afgegraven “natuurgebieden” bufferen dan dus alleen maar en bevatten louter zo goed als stilstaand water.
  Effe rekenen…

  3000M3/s is ruim 10.000m3/u.
  Dus de 1000ha afgraving loopt binnen een uur vol. Dat water is “stilstaand” en heeft al na een uur geen invloed meer op de afvoercapaciteit.

  Gelukkig hebben we de dijken nog. Of mis ik iets ?
  Hopelijk wel: want als mijn berekening klopt zou het namelijk betekenen dat de afgraving qua hoogwaterbescherming een vrij zinloze exercitie (b)lijkt.
  Behalve voor de grintboeren dan…

 2. Die 1500 m3/sec komt ongeveer 1 keer per 2 jaar voor.

  Lijkt me goed erbij te vermelden : gebaseerd op resultaten uit het verleden. Of er met een trend rekening gehouden is blijkt niet.

  1. Hallo Jacques,

   Dankjewel voor jouw reactie. Je hebt gelijk dat is gebaseerd op resultaten uit het verleden. En dat verleden heeft ook aangetoond dat er soms 2 maal hoogwater kan komen binnen 14 maanden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Gemeentenieuws

Last van alleen zijn?

Kent u iemand die zich alleen voelt of voelt u zichzelf alleen? De gemeente Maastricht heeft samen met Humanitas Maastricht-Heuvelland een signaalpunt ingericht dat u

Lees verder »
Gemeentenieuws

Itteren en Borgharen pilot PMD

Vanuit de Dorpsraad hebben we vaker de vraag gekregen waarom het PMD (Plastic, Metaal en Drankverpakkingen)-afval niet, net zoals in Bunde in plastic zakken opgehaald

Lees verder »
Verkeer & openbaar vervoer

Op de hoogte blijven van de brug

Rijkswaterstaat wil de inwoners van Itteren en omstreken op de hoogte houden welke werkzaamheden gepland zijn omtrent de brug. Enerzijds heeft RWS een aparte plek

Lees verder »