Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Let op “digitale boeven”

We krijgen allemaal wel eens van die mailtjes die we niet vertrouwen of horen verhalen van WhatsApp-berichten om geld over te maken. Wat kun je ermee? Via Burgernet kregen we de volgende tips:

Phishing
U ontvangt een bericht via sms, WhatsApp of email. Daarin staat dat er iets mis is met uw bankgegevens of dat uw bankpas verouderd is. Criminelen lokken u vervolgens naar een valse bankwebsite. U wordt verzocht om in te loggen. Op deze manier krijgt de fraudeur de beschikking over uw bankgegevens.

Wat kunt u doen? Reageer nooit op mails of sms’jes van banken waarin om uw rekeningnummer en pincode wordt gevraag! Bel bij twijfel uw bank. En is het niet uw bank, meld deze dan op www.fraudehelpdesk.nl.

Marktplaats
U biedt uw waren te koop aan op Marktplaats. De ‘koper’ geeft aan dat hij laatst slachtoffer is geworden van oplichting. Hij vraagt u zichzelf te verifiëren door middel van een betaling van € 0,01 (ook € 0,02 en € 0,03 komen voor). Vervolgens stuurt de ‘koper’ u een betaalverzoek, linkje of URL. Deze lijkt vaak op een legitiem betaalverzoek van Tikkie of banken. Het is echter een phishinglink. Als u hierop klikt, komt u op een iDEAL phishing website. U denkt een betaling te doen. Op het moment van verzenden, krijgt u een foutmelding te zien en wordt u gevraagd het nog een keer te proberen. De ‘koper’ziet op dat moment ook uw gegevens en gebruikt ze om in te loggen en betalingen te doen van uw rekeningen.

Hoe kunt u dit voorkomen? Klik nooit op een betaalverzoek van iemand die u niet kent. Wilt u toch een betaalverzoek gebruiken bij het verkopen van spullen, doe dat dan door gebruik te maken van uw eigen bankomgeving of App. Zeg ook tegen de koper dat deze methode uw voorkeur heeft. Vaak zal een crimineel dan afhaken en geen verdere actie ondernemen. En anders blijft de ‘schade’ beperkt tot maximaal de overgemaakte eurocent.

WhatsAppfraude
Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust.

Wat kunt u doen?

  • Heeft u een bijlage geopend en u vertrouwt het niet? Laat uw computer, tablet of smartphone controleren op schadelijke software. Daarna kunt u het beste uw wachtwoorden wijzigen. Wacht met internetbankieren tot u zeker weet dat uw computer weer schoon is. Neem voor de zekerheid contact op met de bank.
  • Heeft u op een link naar een (nep) betaalomgeving geklikt en daar uw inloggegevens ingevuld? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank!
  • Heeft u alleen op de link geklikt, maar daar geen rekening gegevens ingevuld? Dan is er in principe niets aan de hand. Maar blijf alert.

Meer informatie?
Kijk op www.fraudehelpdesk.nl of op de themapagina van de politie.

 

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Natuur & milieu

De bloembakken hangen

Janneke Maessen heeft eind vorig jaar via de burgerbegroting geld gevraagd om bloembakken aan de lantaarnpalen te laten hangen voor de komende drie jaren. En

Lees verder »