Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Maasroute

Nederland kent een 25 tal zogenaamde LF routes (= lange afstandsfietsroutes). Lange tijd zijn Itteren en Borgharen aangedaan door de LF 3 Maasroute maar als gevolg van de werkzaamheden aan de Grensmaas rondom Geulle, Itteren en Borgharen is de LF 3 route vanuit Maastricht richting noorden (en omgekeerd) verlegd richting Amby (Molenweg), Meerssen, Bunde en Brommelen en verder naar het noorden. De LF3 Maasroute liep van Arnhem naar Maastricht en was met zijn lengte van 250 km een van de langste routes.

Inmiddels zijn de werkzaamheden aan de Grensmaas in Itteren en Borgharen zo goed als afgerond. Geulle is al een tijdje klaar. Tijd om de fietsroute weer eens onder de loep te nemen.

Dorpsraad en Buurtraad hebben daartoe onlangs overleg gevoerd met de coördinator routepunten van de VVV Zuid-Limburg. De coördinator meldde dat de 25 LF routes worden omgeturnd tot 10 sterke (icoon)- themaroutes. De huidige LF3 route is daar een van en deze wordt omgeturnd tot Maasroute. De Maasroute zal binnen Maastricht niet de huidige route van de LF 3 volgen maar zal via Borgharen en Itteren geleid worden. Het nieuwe fietspad tussen “t Brook en Hartelstein zal deel uit gaan maken van deze Maasroute. De Maasroute is de eerste themaroute zodat Borgharen en Itteren ook nog een primeur hebben!

De bordjes met Maasroute zijn begin dit najaar al geplaatst. We hebben daar eerder al aandacht aan besteed. Voorlopig wordt nog niet via Hartelstein gereden maar zodra het fietspad richting Hartelstein en het fietspad aan de westzijde van het kanaal klaar is zal de route daar op aangepast worden. De verwachting is dat de definitieve route met ingang van het fietsseizoen 2019 gereed is.

De Maasroute wordt ook nog een officiële Eurovelo fietsroute (nummer 19 – www.eurovelo.com ).

De Maasroute wordt ook opgenomen in het fietsknooppuntennetwerk. Vanaf centrum Maastricht gaat de Maasfietsroute de volgende knooppunten volgen:

1 – 2 – 79 – 8 – 14 – 15 – 16 – 17 en verder noordwaarts.

Kortom: goed nieuws voor de fietsliefhebbers.

Maar ook aan de wandelaars wordt gedacht. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een loopknooppuntennetwerk. Bij dit netwerk worden ook de nieuwe natuurgebieden rond Borgharen en Itteren betrokken. Dit past dan weer naadloos in de recreatievisie die door Dorpsraad en Buurtraad op dit moment wordt ontwikkeld.

Voor meer info over de fietsroutes in Zuid-Limburg of elders kunnen de sites https://www.nederlandfietsland.nl/fietsroutes/fietsen-in-limburg/zuid-limburg of https://www.vvvzuidlimburg.nl/te-doen-in-zuid-limburg/routes-in-zuid-limburg/detail/maasfietsroute-zuid-limburg/70944/ worden geraadpleegd.

Maasroute

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Natuur & milieu

De bloembakken hangen

Janneke Maessen heeft eind vorig jaar via de burgerbegroting geld gevraagd om bloembakken aan de lantaarnpalen te laten hangen voor de komende drie jaren. En

Lees verder »