Dossiers

Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Merktekens hoogwater

In Itteren zijn op verschillende plekken merktekens hoogwater te vinden. Het Consortium Grensmaas heeft op ons verzoek met de nieuwste technieken een nameting laten doen, waarvoor dank. Uit deze nametingen blijkt dat een aantal zaken niet helemaal kloppen.

Op ’t Vrijthof staat b.v. het beeldje dat gemaakt is door kunstenaar Mols bij gelegenheid van het 25 jarig jubileum van de Dorpsraad. De hoogte van het bootje zou corresponderen met de hoogte van het hoogwater van 1993. Dat is echter bij nameting niet het geval. De meting destijds is gedaan met een laserwaterpas. Deze meting is minder nauwkeurig dan de nu gebruikte methode. Dat doet overigens niks af aan het fraaie monument.

Merktekens hoogwater

Op de steen staat een hoogte gegraveerd van 44,40 m+NAP en heeft betrekking op het hoogwater van 1926.

De recente waterpassing laat een hoogte zien van 44,46 m+. Dit betekent dat de bodem met 6 cm omhoog is gekomen (wat niet waarschijnlijk is) of dat destijds in 1926 niet goed gewaterpast is (wat gezien de huidige techniek meer voor de hand liggend is).

Op de hoogwater gedenkplaat naast de trappen is voor het hoogwater van 1926 het getal van de deze steen, dus 44,40 m overgenomen.

 

 

.

 

 

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Verkeer & openbaar vervoer

Op de hoogte blijven van de brug

Rijkswaterstaat wil de inwoners van Itteren en omstreken op de hoogte houden welke werkzaamheden gepland zijn omtrent de brug. Enerzijds heeft RWS een aparte plek

Lees verder »
Foto galerij

Foto’s optocht

Jo Smeets heeft maandagmiddag een mooie fotoreportage gemaakt van onze veelgeprezen optocht. Dankjewel Jo.

Lees verder »
Foto galerij

Vreigeleir oplaote

Carnavalszondeg weurt trediesiegetrouw de Vreigeleir opgelaote. De herinneringe zitte in de kop, de foto’s heet Jo Smeets gemaak.

Lees verder »