Dossiers

Monument met Heilig Hartbeeld, Ruyterstraat tegenover nummer 20

Officiële beschrijving van de gemeente:
Monumentnummer:    0935/3676
Gegevens:                       Monument met Heilig Hartbeeld

Monument uit dankbaarheid voor de behouden thuiskomst van 28 Itternaren na de mobilisatie in 1940. Het monument is in 1946 geplaatst. Het bestaat uit een bakstenen ondermuur in rode baksteen in strekkenverband, met in het midden een gemetselde bakstenen rondboogvormige muur, afgedekt met een rollaag. Op de hoeken van de hoofdmuur zijn dwarsmuurtjes geplaatst. In het halfronde segment is een marmeren plaquette geplaatst met de tekst ‘uit dankbaarheid, Itteren 10 mei 1940’. Op de halfronde muur is een kunststenen H. Hartbeeld geplaatst. Dit is een vervanging van het oorspronkelijke, houten H. Hartbeeld. Vóór het monument is een bloemenperkje.
Het object is van cultuurhistorische waarde ter nagedachtenis aan de behouden thuiskomst van dorpsbewoners na de mobilisatie aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het is van kunsthistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp van de onderbouw en de vormgeving van het (jongere) H. Hartbeeld.

Op 29 augustus 1939 moesten 200.000 mensen zich melden voor de algemene mobilisatie zodat in totaal 250.000 mannen het land konden verdedigen. Onder die mensen waren ook 28 Itterenaren. Ze gingen met behulp van een vrachtwagen naar de kazerne in Maastricht. Na 10 mei 1940 zijn al deze militairen heelhuids in Itteren teruggekeerd. Het Heilig Hartbeeld is uit dankbaarheid geplaatst voor de behouden terugkeer van de oud-gemobiliseerden uit Itteren. Vermoedelijk is het geld voor het beeld ingezameld door de Itterse bevolking.

Volgens Alfons Dassen heeft zijn vader samen met diens broer meteen na de bevrijding het metselwerk gemaakt bij het Heilig Hartbeeld. Dit gedenkteken kwam op initiatief van pastoor Gielen en burgemeester Keijsers. Er werd geld ingezameld en Sjeng Paulussen haalde het houten beeld op bij kunstenaar Weerts uit Maastricht. Dat werd toen op de huidige plaats gezet. Na jaren was het houten beeld door onder meer weersinvloeden aangetast en is er een stenen beeld geplaatst.

Wilt u meer lezen hierover, koop het boek van “Monumenten in Itteren” met veel unieke, historische foto’s via info@itteren.nl.