Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

’n Greun Brook Veur Eederein!

Via project Burgerbegroting Maastricht gaat werkgroep ’t Brook bekijken hoe ’t Brook aantrekkelijker gemaakt kan worden voor iedereen. Nieuwsgierig geworden naar alle ontwikkelingen? Bezoek regelmatig de websites van de Dorpsraad en werkgroep OBI: www.itteren.nl en/of www.itterenborgharen.nl.

Bewonersbijeenkomst ’t Brook 12 april

12 april is er een bewonersbijeenkomst geweest in de Aw Sjaol waarbij gekeken is naar de mogelijkheden die er zijn om ’t Brook aantrekkelijker te maken.
Bewoners gingen met elkaar in discussie over hoe ’t Brook er in de toekomst uit zou kunnen zien. Mooi om te zien dat ’t Brook leeft onder de mensen en dat men deze plek belangrijk vindt voor de Itterse gemeenschap.

Klik hier om de presentatie van 12 april te bekijken.

’n Greun Brook Veur Eederein!

Werkgroep ’t Brook

Naar aanleiding van de bewonersbijeenkomst hebben een aantal enthousiaste inwoners van Itteren zich aangemeld om samen met de werkgroep OBI en de Dorpsraad te gaan kijken hoe we ’t Brook aantrekkelijker kunnen maken. Er is inmiddels een werkgroep ’t Brook gevormd die al diverse keren bijeenkomsten heeft georganiseerd om ideeën op papier te zetten. Om inspiratie op te doen zijn een aantal leden van de werkgroep zelf op zoek gegaan naar leuke voorbeelden in de omgeving, met een aantal mooie resultaten! De uiteindelijk gedachte hierbij is dat het geheel vooral een natuurlijke uitstraling moet hebben.

Prettige bijkomstigheid is dat de gemeente nog dit jaar een aantal speeltoestellen op ’t Brook en Op de Bos gaat vervangen. Via de gemeente zijn twee varianten met speeltoestellen ontvangen voor ‘t Brook die overeenkomen met de ideeën van de werkgroep. De nieuwe speeltoestellen, hoofdzakelijk van natuurlijke materialen, passen prima in het eindplaatje voor ’t Brook dat de werkgroep voor ogen heeft. Geen traditionele speeltuin maar speeltoestellen met een natuurlijke uitstraling met daarnaast een avontuurlijke natuurspeelplek.

Masterplan ’t Brook

Het idee is om op basis van een masterplan voor ’t Brook een aantal projecten in gang te zetten die uiteindelijk moeten resulteren in een aantrekkelijk Brook voor iedereen. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat er meer structuur in het gebied wordt gebracht.

In de Omgevingsvisie Borgharen Itteren 2025 (Werkgroep OBI september 2019) is het belang van ’t Brook als centrale ontmoetingsplek al aan de orde gebracht.

Momenteel is ’t Brook een lege vlakte met willekeurig geplaatste (speel)toestellen waarvan enkele slecht onderhouden zijn. De sterk verwaarloosde skatebaan is inmiddels (gelukkig) door de gemeente geruimd. De tafeltennistafel zou ook nog verwijderd kunnen worden. Extra aandachtspunt vormen de aanwezige populieren aan de zuidzijde. Deze verkeren in slechte staat en kunnen in de toekomst voor gevaarlijke situaties gaan zorgen. Inmiddels is één boom gerooid.

’n Greun Brook Veur Eederein!Door het vormen van ‘kamers’ in een groen raamwerk komt er meer structuur in het gebied en ontstaat er een parkachtig landschap met meer mogelijkheden tot ontmoeten én verblijven. In hoeverre de uiteindelijke ‘kamers’ verder ingevuld gaan worden is in dit stadium nog niet bekend en zal in de toekomst nog verder uitgewerkt moeten worden. Omtrent de (her)inrichting van het informatiepunt is de werkgroep in overleg met RivierPark Maasvallei.

Project Burgerbegroting Maastricht 2023

Onder de slogan ‘N Greun Brook Veur Eederein’ wil de werkgroep een beroep gaan doen op een financiële bijdrage middels het project Burgerbegroting Maastricht 2023. Met deze bijdrage zou al een eerste stap gezet kunnen worden tot de ontwikkeling van een natuurspeelplek en een eerste aanplant voor het groene raamwerk.

‘Vergroenen van parken en straten’ is een van de gekozen thema’s binnen het project Burgerbegroting waarbinnen de werkgroep haar project gaat indienen. Voor 18 juli dient er een projectvoorstel ingediend te worden. Werk aan de winkel dus!

Het onderdeel natuurspeelplek is een aanvulling op de nieuwe speeltoestellen die op de plek van de huidige speeltoestellen geplaatst gaan worden. Aan de zuidzijde van het huidige speeltuintje is een natuurspeelplek voorzien bestaande uit groenaanplant, natuurlijke (speel) elementen. Een crossbaantje voor de kleinsten completeert het geheel.

’n Greun Brook Veur Eederein!

Draagvlak vormt een belangrijk onderdeel voor het slagen van het project ‘N Greun Brook Veur Eederein. In december worden middels stemrondes bepaalt welke projecten een financiële bijdrage mogen verwachten vanuit het project Burgerbegroting. Wij hebben de inwoners van Itteren daar keihard voor nodig. In vervolg berichtgevingen zullen wij hier nog aandacht aan besteden.

Alvast dank je wel voor jullie steun!

Werkgroep ’t Brook

Eva, Laura, Steffy, Luc, Han, Marco, Peter, Paul

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Gemeentenieuws

Geld nodig voor goed idee?

De ideeën voor de Burgerbegroting kunnen weer ingediend worden. Vorig jaar heeft Janneke Maessen heeft vorig jaar ervoor gezorgd dat er de komende jaren mooie

Lees verder »
Veiligheid

Overlast werkzaamheden brug

Vanmiddag overleg gehad met Gemeente en Rijkswaterstaat: de chauffeurs voor Sibelco zijn (en worden) aangesproken op hun rijgedrag: het feit dat er in de Pasestraat

Lees verder »