Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Nieuws van de recreatievijver

Via Angela Moberts hebben we de volgende info gekregen:

Dit jaar hebben we, in samenwerking met Hettie Meertens van Stichting Ark, een nieuw beheerplan bij het Consortium Grensmaas ingediend.
Het nieuwe plan is grotendeels gebaseerd op een maaibeleid zoals de Vlinderstichting dat adviseert: bovenlangs de vijver niet alles wegmaaien, delen laten staan en delen helemaal niet maaien. Langs de paden wordt wel gemaaid en er worden paden in de begroeiing gemaaid. Dit om insecten te laten overleven en aan te trekken met bloemen en diverse grassen. De wilgengroei langs de vijver bij delen te laten staan, enerzijds om vissers hun eigen plek te laten inrichten, anderzijds is het beter voor het watermilieu en de waterhoentjes en meerkoeten die beschutting zoeken tussen de waterplanten. Het water in de vijver warmt in de zomer enorm op door verdamping, dat is slecht voor de vissen en de zuurstofplanten die dan afsterven . Meer begroeiing langs de waterkant houdt meer water vast en geeft meer schaduwplekken.

Het plan is door het Consortium geaccepteerd.
Inmiddels hebben we ook een kleine werkgroep vijver voor nieuwe aanplant, snoeiwerkzaamheden die met de hand uitgevoerd worden, monitoring van de begroeiing en de ontwikkeling van het gebied d.m.v. onderzoek naar flora en fauna en het vastleggen van de ontwikkeling van het gebied d.m.v. foto’s.  Voor de werkgroep kunnen we nog mensen gebruiken die begaan zijn met het reilen en zeilen van de vijver. Ook mensen uit Borgharen kunnen hieraan meedoen. In de werkgroep zitten nu Paul, Han, Sander, Koen en Angela.
Misschien heeft u nog een leuk idee voor de omgeving van de vijver, laat het ons dan weten.

Op zaterdag 16 november hebben we, naast de bomen die er al aangeplant waren, 7 nieuwe bomen aangeplant: 2 goudenregens, linde, witte moerbei, gele kornoelje, lijsterbes en een bijenboom. Deze bomen zijn een afscheidscadeau van ex-dorpsraadsleden. We hebben deze bomen aangeplant samen met John en Wim van de Dorpsraad en natuurlijk ook van koffie en vlaai genoten.

In december volgt nog meer nieuwe aanplant langs de vijver van struiken (240) en bomen (14). Deze zullen wel een formaat kleiner zijn. Dat maakt het voor het planten wel wat makkelijker, maar we kunnen toch wel extra handen (en schoppen) gebruiken. Deze nieuwe aanplant wordt gesponsord door Stichting Ark.

Namens de werkgroep vijver,

Angela Moberts

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Gemeentenieuws

Geld nodig voor goed idee?

De ideeën voor de Burgerbegroting kunnen weer ingediend worden. Vorig jaar heeft Janneke Maessen heeft vorig jaar ervoor gezorgd dat er de komende jaren mooie

Lees verder »
Veiligheid

Overlast werkzaamheden brug

Vanmiddag overleg gehad met Gemeente en Rijkswaterstaat: de chauffeurs voor Sibelco zijn (en worden) aangesproken op hun rijgedrag: het feit dat er in de Pasestraat

Lees verder »