Foto van Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Onderzoek overstromingen door Universiteit Groningen

Een tijd geleden werden wij benaderd door de heer Kees Dings van de Universiteit Groningen om mee te werken aan een onderzoek over de overstromingen die o.a. in Itteren hebben plaatsgevonden. We hebben Pedro Penders bereid gevonden om een interview met dhr. Dings te houden. Mede naar aanleiding daarvan heeft dhr Dings, student in Sociale geografie en stedelijke en regionale planning, bijgaande scriptie Bachelor Thesis Kees Dings-Final Version (1)Voorbereiding op overstromingen en de veerkracht van de mensen in Zuid Limburg” gemaakt. Omdat deze scriptie in de engelse taal is hebben wij de conclusie vertaald:
Om het afnemende gevoel van urgentie binnen lokale gemeenschappen aan te pakken, moeten planners ernaar streven de opbouw van de gemeenschapsweerbaarheid verder te betrekken en te versterken in paraatheidsmaatregelen die zichzelf op de lange termijn zullen ondersteunen, zodat nieuwkomers ook actief worden betrokken en hun eigen kwetsbaarheden kunnen aanpakken. Met de introductie van dijkwachten of klankbordgroep(en) is gebleken dat paraatheidsmaatregelen hiertoe in staat zijn. De paraatheidsmaatregelen moeten echter worden omgezet in een actievere manier om dit gevoel van urgentie aan te pakken door het risicobewustzijn te bevorderen, aangezien dit het zwakste onderdeel bleek te zijn van de veerkracht van de gemeenschap. Momenteel zijn de meeste strategieën voor het versterken van de weerbaarheid van gemeenschappen in paraatheidsmaatregelen passief. Wat betreft beleidsaanbevelingen is een actievere betrokkenheid van de lokale bevolking bij paraatheidsmaatregelen noodzakelijk. De betrokken gemeente zou een herdenkingsbord kunnen plaatsen voor de rampen van 1926, 1993 en 1995 om verhalen te stimuleren, zelfs in tijden dat er geen dreiging is. Verder zouden overheden regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten voor bewoners moeten organiseren om hen actief voor te lichten over de invloed van klimaatverandering op overstromingsrisico’s, dit kan in samenwerking met buurtnetwerken. Ook kan er een grootschalige ‘dry drill’ worden georganiseerd waarin een watersnoodramp wordt gesimuleerd en kunnen bewoners meedoen. Dit toont de urgentie aan en maakt het mogelijk om paraatheidsmaatregelen in de praktijk te toetsen. Een droge oefening, die in 2015 in Noord-Limburg plaatsvond, bleek een effectief hulpmiddel te zijn om tegelijkertijd gemeenschapsveerkracht en sociale weerbaarheid op te bouwen. (Veiligheidsregio Limburg Noord, 2015).
Het is een hele passende conclusie omdat dit juist datgene is waar wij al jaren voor strijden om de inwoners mee te laten denken in alle plannen met niet alleen de hoogwaters maar ook alle andere zaken. Wij wensen dhr. Kees Dings van harte proficiat met het behalen van zijn bachelor en veel succes in de toekomst.
Foto is van Twan Wiermans.
Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Gemeentenieuws

Kom erbij!

Op donderdag 26 september van 14:00 tot 16:00 uur is in de Aw Sjaol en gezellig samenzijn met koffie en vlaai. Dan kunnen we genieten

Lees verder »
Nieuws

Goed idee voor Itteren?

Ook dit jaar kunnen goede ideeën voor de buurt €1000,- gesponsord krijgen via Kern met Pit. Dat is een programma van Katalys dat lokale initiatieven

Lees verder »