Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Onderzoek schone rivieren

We kregen een mailtje van Tina Dolmans, zus van Peter Dolmans van Op de Hoogmaas, dat zij zich als onderzoeker, bezig gaat houden aan de milieuverontreiniging bij de rivieren. Zij is in Itteren geboren en getogen en gaat langs de Maas bij Itteren het afval inventariseren. Als dat terug te leiden is naar een “vervuiler” dan kunnen zij die “vervuiler” benaderen. Uiteraard wil zij dan wel weten wanneer (9 en 23 maart) onze mensen het afval op gaan ruimen. Zij schrijft in de mail:

Ik ben gestart als afvalonderzoeker voor het project schone rivieren, dat weer deel uitmaakt van een groter onderzoek van de Plastc Soep Foundation, IVN en Stichting de Noordzee. Ik ga op een vaste strook van 100m langs de Maas in Itteren, mijn geboortedorp, het aangespoelde, aangewaaide afval on categorieën onderbrengen en tellen. Zo zijn er langs de limburgse Maas ongeveer 35 meetpunten. De universiteit Leiden gaat al onze gegevens verwerken en het afval onderzoeken om de bron van de vervuilers te achterhalen. vorig jaar is er met 3 meetpunten gestart en het resultaat is al dat Chemelot nu aan de tand gevoeld wordt over een hoge concentratie van granulaat (vissen zien dit voor eitjes aan en eten het op).
Het onderzoek gaat 2x per jaar plaatsvinden tussen half februari en half maart en half september en half oktober.
ik hoorde van mijn broer Peter Dolmans (op de Hoogmaas) dat in Itteren een zeer actieve opruimploeg . Om dus mijn detective werk uit te kunnen voeren zou ik willen weten wanneer jullie van plan zijn de opruimactie te voeren. ik kan dan op ” mijn 100m Maas” van tevoren mijn afval verzamelen en onderzoeken.
Mochten jullie meer informatie willen, dan hoor ik dat graag.
Zoals het er nu uit, ga ik dat 5 jaar doen en ga ik mijn geboortedorp en Mooder Maas weer regelmatig zien. Ik hoop gauw wat van jullie te horen.
Met vriendelijke groet,

Tina Dolmans

Oh ja, Tina: als je nog meer informatie voor ons hebt, horen we het graag!

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Gemeentenieuws

Geld nodig voor goed idee?

De ideeën voor de Burgerbegroting kunnen weer ingediend worden. Vorig jaar heeft Janneke Maessen heeft vorig jaar ervoor gezorgd dat er de komende jaren mooie

Lees verder »
Veiligheid

Overlast werkzaamheden brug

Vanmiddag overleg gehad met Gemeente en Rijkswaterstaat: de chauffeurs voor Sibelco zijn (en worden) aangesproken op hun rijgedrag: het feit dat er in de Pasestraat

Lees verder »