Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Ontwikkelingen brug Itteren

Dankzij de klachten die de inwoners van Itteren (en omstreken) hebben ingediend bij Rijkswaterstaat is er nu beweging gekomen en is er weer overleg met de medewerkers van RWS. We zijn het met iedereen eens dat de antwoorden die de landelijke informatielijn van RWS gegeven hebben, niet altijd even handig zijn. Ze geven vaak geen antwoord op de vragen die gesteld zijn, geven een overzicht van wat er gebeurd is en komen met “hun” oplossingen. De Dorpsraad zal nog met de ambtenaar hierover in gesprek gaan.

Wat gaat nu gebeuren?
De medewerkster van RWS heeft aangegeven dat het voor hen nu de hoogste prioriteit heeft om de overlast die we ervaren op te lossen of in ieder geval te verminderen. Dat heeft dan te maken met de huidige staat van de brug en anderzijds duidelijkheid over de nieuwe brug.

Huidige staat:
Vooral de eerste losliggende plaat heeft nu hoge prioriteit en RWS heeft aangegeven dat men dit z.s.m. wil repareren en men geeft aan dat alles erop gericht is om dat dit jaar te herstellen. Tevens zal ook de totale ‘ontlastconstructie’ (lees stalen platen) bekeken worden zodat die minder geluid maken.  De technici komen met een plan en zowel de gemeente Maastricht als de Dorpsraad worden hierover geïnformeerd.

Nieuwe brug:
Zoals u weet heeft de minister aangegeven dat er geen nieuwe brug komt maar dat de huidige brug gerenoveerd wordt. RWS moet deze beslissing uitvoeren. De gemeente Maastricht en uiteraard ook wij als gebruikers zijn het hier absoluut niet mee eens. Daarom zal eind oktober een belangrijk overleg plaatsvinden tussen wethouder Aarts en de directeuren van Rijkswaterstaat (met hun ambtenaren). Het is de bedoeling dat tijdens dat gesprek duidelijke voorstellen gedaan kunnen worden richting minister. In de eerste (of tweede) week van november zal ook de Dorpsraad hierover geïnformeerd worden.

Is de huidige brug nog veilig?
Door het gerammel van de platen lijkt het alsof de brug binnenkort instort. Echter de stabiliteit en veiligheid van de brug is tot nu toe altijd de hoogste prioriteit voor RWS geweest. Als de brug niet veilig zou zijn, had RWS deze meteen afgesloten. Iedere keer als de brug ’s nachts wordt afgesloten vindt er een technische inspectie van de gehele brug plaats in combinatie met aanvullende modelberekeningen waarin het effect van de waargenomen schades wordt meegenomen. Daaruit mag geconcludeerd worden dat de veiligheid niet in het geding is.

Communicatie:
Na een (vervelende) stilte van RWS heeft men nu aangegeven dat Rijkswaterstaat (samen met de gemeente) de contacten met de Dorpsraad weer gaat intensiveren. Dit is onder andere gekomen doordat vele inwoners en gebruikers van de brug hun zorgen hebben uitgesproken naar RWS. Hartelijk dank daarvoor! Wij zullen u, niet alleen nu maar ook in de toekomst zo goed mogelijk informeren.
Heeft u nog vragen? Laat het ons weten.

De Dorpsraad

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

4 reacties

  1. Goede suggestie van Monique. Ik vraag me af waarom het bedrijf dat alle ellende met de brug veroorzaakt niet wordt gesommeerd om mee te betalen. Dit naar analogie van “de vervuiler betaalt”, wat we hier kunnen vertalen naar “de verwoester betaalt”. De enorme hoeveelheid zeer zware vrachtwagens die dagelijks over onze brug gaan is de oorzaak van de ellende, waarom neemt de gemeente dan geen stappen om het bedrijf dat hiervoor verantwoordelijk is mee te laten betalen aan de kosten voor een nieuwe brug?

    1. Hallo Nicole, ja, gedeeltelijk heb je gelijk maar het is ook de verantwoordelijkheid van RWS om degelijke bruggen te maken. Als je dit doortrekt betekent dit dat alle bedrijven van vrachtwagens die gebruik maken van ‘weet-ik-welke’ brug ook aan die bruggen mee moeten betalen. In de gesprekken die we met Sibelco hebben gehad, zijn ze bereid om aan alle kanten mee te denken. In eerste instantie is ook RWS de verantwoordelijke om de financiën bij elkaar te krijgen.

  2. Hallo dorpsraad

    Gezien het probleem van de gasleiding…..wellicht kan de gemeente Maastricht ervoor zorgen dat Itteren versneld van het gas afgehaald wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Natuur & milieu

De bloembakken hangen

Janneke Maessen heeft eind vorig jaar via de burgerbegroting geld gevraagd om bloembakken aan de lantaarnpalen te laten hangen voor de komende drie jaren. En

Lees verder »