Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Ontwikkelingen Grensmaasgebied

Ontwikkelingen Grensmaasgebied

Ontwikkelingen Grensmaasgebied

We worden regelmatig op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes rondom het natuurgebied bij Itteren en omgeving. Hettie Meertens van Stg. Ark schreef ons het volgende:

Sommigen hadden het misschien al gezien, er is de laatste tijd het een en ander veranderd in de samenstelling van de konik-kudde en de galloway-kudde.

Paarden

– De haremgroep heeft in augustus zijn leidhengst ‘verloren’. Deze ras-oppertunist is overgezwommen naar Hochter Bampd omdat hij daar méér (ongedekte) merries telde dan in Borgharen.

– Deze week is een jonge hengst van 2014 uit de haremgroep gehaald, en naar het hengstengroepje in Geulle aan de Maas gebracht,

om te voorkomen dat hij de leidhengst wordt en zijn moeder dekt.

– Er lopen nu 16 paarden in Borgharen.

– De planning is om over niet al te lange tijd een kleine hengstengroep van drie dieren (vers bloed) in te brengen in Borgharen.

De hoop/verwachting is dat ze zullen knokken om de harem en de beste zal dan leidhengst worden; de andere twee zullen een vrijgezellenclubje vormen, waar puberzonen uit de haremgroep zich bij kunnen aansluiten.

Runderen

– Deze week zijn vier dieren uit de groep gehaald: de stier, twee volwassen koeien en een jonge koe. Het wisselen van de dekstier is een normaal gebruik om inteelt te voorkomen. De drie koeien zijn er uitgehaald omdat ze iets mankeerden: twee van hen hadden een besmetting met Neospora*, twee waren te jong vruchtbaar, hetgeen problemen kan geven met kalveren, en bovendien liep eentje kreupel.

– Vandaag is een kudde van acht runderen in Borgharen gelost. Deze kudde is afkomstig van de Weerdbeemden (tussen Neer en Kessel). Hij bestaat uit een stier, twee koeien, hun kalveren en jaarlingen.

– Er lopen nu 21 runderen in Borgharen

Alles bij elkaar lopen er nu dus 37 dieren, en dat zullen er binnenkort, als het lukt, 40 worden.

Liefdesperikelen

De overgezwommen hengst heeft voor nogal wat onrust gezorgd deze zomer. De merries en veulens van Borgharen zijn daardoor ontregeld. Dat de nieuwsgierige veulens nu zo gemakkelijk naar mensen toekomen, hangt ongetwijfeld hiermee samen; er is immers geen leidhengst meer die de groep bij elkaar houdt.

De leidhengst houdt vanuit Hochter Bampd zijn oude merries wél nog steeds in de gaten. Daarom drijft hij de merries van Hochter Bamd steeds naar de zuidpunt van dit gebied, om oogcontact te houden met zijn vroegere liefdes. Ook wil hij daarmee zijn liefjes zo ver mogelijk van de concurrenten uit Herbricht vandaan houden. Aanvankelijk probeerde nog hij de twintig merries van Hocht naar Borgharen te ontvoeren, maar dat vonden deze dames echt te gortig. Daar werkten ze niet aan mee. De wens om de merries van Borgharen naar Hocht te halen ging ook al niet in vervulling. Merries blijken redelijk honkvast te zijn.

Afgelopen maand ontstond plotseling heel veel onrust bij de paarden van Borgharen, toen een van de dames hengstig werd. Ze voelde aandrang om over te zwemmen en zich te laten dekken door haar vroegere lover, misschien zelfs dáár te blijven, wie weet. De rest van de groep raakte van die gedachte aardig overstuur; er werd daardoor heel wat afgerend en nerveus gehinnikt.

Op een avond zagen we deze onrust weer, en ook hoe de hengstige merrie met een vriendin te water ging en overzwom. De andere paarden bleven rennend en hinnikend op de grindbanken achter; het leek wel alsof ze riepen: kom terug, doe het niet, blijf bij ons! Het leek ook alsof de begeleidende merrie wilde voorkomen dat ze, eenmaal gedekt, daar zou achterblijven… alsof ze na de vrijage haar kuddegenoot weer netjes mee naar huis wilde nemen. Afijn we zullen het niet weten, want wat gebeurde er?

Halverwege de oversteek draaiden de dames om en zwommen terug! De leidhengst stond aan de overkant beteuterd te kijken. Toch waagde hij het niet om dan maar zélf over te zwemmen; hij is o zo bang dat ondertussen een hengst vanuit Herbricht naar Hochter Bampd komt om zijn harem weg te kapen.

Hoe dit nu precies is afgelopen?

Zou de merrie of hengst toch nog zijn overzwommen en later weer teruggekeerd? Als de betreffende merrie volgend jaar (11 maanden draagt ze) een veulen krijgt, dan schakelen we meteen Carolien Tensen van het programma “DNA onbekend” in. Het veulen moet dan haren afstaan, en dan kan in het lab worden vastgesteld wie de echte vader is: de oude leidhengst of een puberhengstje uit de haremgroep. Hopelijk geen inteelt. DNA onderzoek is vaste prik bij de Koniks en Galloways van FREE Nature.

Zo kom je aan belangrijke informatie voor het fokprogramma, en ontdek je ook nog eens heel veel boeiende dingen over diergedrag.

Groeten

Hettie

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Anderen bekeken ook...

Nieuws

Nieuwsbrief Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft weer een nieuwe nieuwsbrief uitgegeven. Op de planning staat dat, na de herstelwerkzaamheden van de voegovergangen en de op hoogte brengen van de

Lees verder »
Verenigingsnieuws

Reclamefolders

Er hebben verschillende inwoners van Itteren in “het nieuwe gedeelte” aangegeven dat ze het jammer vinden dat ze geen reclamefolders meer in de brievenbus vinden.

Lees verder »