Dossiers

Foto van Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Snelle actie gemeente en witte stippen

Vandaag heeft de gemeente opdracht gegeven om de resterende bomen meteen te gaan controleren en daarnaast de omgevallen boom op te ruimen. Deze controle mag alleen uitgevoerd worden door een erkend en gediplomeerd boomveiligheidscontroleur. Die inspecteert op tekenen van ziekte, plagen, rot, beschadiging en andere factoren die de stabiliteit en veiligheid van de boom kunnen beïnvloeden. De inspecteur beoordeelt ook de omgeving rond de boom, zoals gebouwen, paden en speeltuinen, om te zien of er risico’s zijn als de boom/bomen zou vallen. Er zijn dan drie fases:
1. Visuele controle waarbij uitwendige kenmerken worden bekeken. Aanwezigheid van vruchtlichamen, groeigedrag, breuken, wonden, etc.
2. Wanneer wordt geconstateerd dat de boom een afwijking heeft, wordt dit bekeken in een nader onderzoek.
3. Bij het nader onderzoek worden de maatregelen omschreven om een boom te kunnen laten herstellen. Soms komt het ook voor dat een boom dan daadwerkelijk gekapt moet worden vanwege de veiligheid.

Naar aanleiding van het onderzoek van de boomveiligheidscontroleur heeft men geconstateerd dat de bomen op dit moment in hun huidige hoedanigheid geen direct gevaar vormen voor hun omgeving.

Tijdens de inspectie zijn er wel aan 3 bomen zaken waargenomen waardoor de gemeente de bomen eigenlijk nader zouden moeten onderzoeken (3 stuks met witte stip). De levensverwachting van betreffende bomen met witte stip is minder als 5 jaren.
Hierdoor is besloten de stap van nader technisch onderzoek over te slaan, en direct over te gaan op een procedure kapaanvraag.
Dus als de vergunning wordt verleend worden deze 3 bomen gekapt.
Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

2 reacties

    1. Ja, daar gaan we wel vanuit. Dat is een afspraak die al een tijd geleden gemaakt is. We willen dat hoogstwaarschijnlijk meenemen met het totaalplan van ’t Brook. Zodra we daar meer van weten, laten we het weten via onze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Gemeentenieuws

Geld nodig voor goed idee?

De ideeën voor de Burgerbegroting kunnen weer ingediend worden. Vorig jaar heeft Janneke Maessen heeft vorig jaar ervoor gezorgd dat er de komende jaren mooie

Lees verder »
Veiligheid

Overlast werkzaamheden brug

Vanmiddag overleg gehad met Gemeente en Rijkswaterstaat: de chauffeurs voor Sibelco zijn (en worden) aangesproken op hun rijgedrag: het feit dat er in de Pasestraat

Lees verder »