Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Stand van zaken Maas

Via waterberichtgeving Maas Zuid Nederland kregen we onderstaand bericht:

Weerbeeld Maasstroomgebied

Sinds eind oktober zijn diverse lagedrukgebieden vanuit het westen over het stroomgebied van de Maas getrokken. Ook gisteren (2 januari) is veel neerslag gevallen, in de Ardennen gemiddeld 40 mm op één dag. Uitschieter was de Semois (zuidelijke Ardennen) met 65 mm. Er is daarmee iets meer neerslag gevallen dan de weersverwachting gisteren aangaf.
Vandaag en morgen (3-4 januari) verlopen wisselvallig, de verwachting is totaal 15-25 mm neerslag. Het is mogelijk dat er donderdagavond nog neerslag valt in de Ardennen (10-20 mm), maar dit kan ook buiten het stroomgebied van de Maas vallen.
Door de opbouw van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden wordt het vanaf 5 januari aanzienlijk droger met slechts enkele mm neerslag. Het wordt bovendien beduidend kouder, de temperatuur ligt enkele graden onder normaal.

Hydrologische stand van zaken Maasstroomgebied

Na een nat najaar is het stroomgebied van de Maas verzadigd: nieuwe neerslagimpulsen resulteren in relatief grote afvoerstijgingen. In de ochtend van 2 januari (gisteren) bedroeg de afvoer van de Maas 500 m3/s.
Sindsdien is de afvoer sterk gestegen, en vanmorgen is de grens van 1.500 m3/s (code geel) gepasseerd. Momenteel (3 januari 11:00u) bedraagt de afvoer 1.545 m3/s. Omdat de zijrivieren van de Maas nog stijgend zijn, zal de afvoer bij St. Pieter ook verder toenemen. De eerste piek valt op 4 januari met een hoogte tussen de 1.700 en 2.000 m3/s. Mogelijk volgt op 5 januari een tweede piek, dit is afhankelijk van de neerslagkoers over de Ardennen.

Het volgende hoogwaterbericht volgt vanavond rond 20:00 uur.

Door stuweffecten zijn fluctuaties in de afvoer mogelijk. Alertheid blijft daarom geboden.
Dit is de beste inschatting van dit moment. Zie hiervoor ook waterafvoer Sint Pieter met een presentatie van de 2 daagse verwachting van de afvoer te St. Pieter of https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/waterafvoer voor de actuele en verwachte afvoeren op alle meetlocaties in Nederland.

Kijk voor meer waterberichtgeving ook op: https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterdata-en-waterberichtgeving/waterbericht/index.aspx

Zie ook 2024-01-03-hoogwaterbericht-h01-GEEL-maas

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Gemeentenieuws

Geld nodig voor goed idee?

De ideeën voor de Burgerbegroting kunnen weer ingediend worden. Vorig jaar heeft Janneke Maessen heeft vorig jaar ervoor gezorgd dat er de komende jaren mooie

Lees verder »
Veiligheid

Overlast werkzaamheden brug

Vanmiddag overleg gehad met Gemeente en Rijkswaterstaat: de chauffeurs voor Sibelco zijn (en worden) aangesproken op hun rijgedrag: het feit dat er in de Pasestraat

Lees verder »