Dagblad de Limburger is op zoek naar het meest inspirerende monument van Limburg. Daarom hebben ze een prijsvraag gemaakt waarbij (uiteraard) ook Kasteel Borgharen vermeld is. Enkele jaren geleden liepen we daar met een boog omheen en zag het redelijk vervallen uit. Ronny Bessems heeft met zijn vrijwilligers heel erg veel werk verricht en nu is het een mooie parel van de omgeving.
De Limburger geeft aan: “Fabriekspanden, godshuizen, kastelen, herenhuizen, een molen en een stoomtrein. Wat is het meest inspirerende monument van Limburg dat donderdag 1 november door gouverneur Theo Bovens beloond wordt met de Inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg? Dat bepaal jij als lezer van De Limburger.” Dus als jij een lezer bent van De Limburger, stem dan op Kasteel Borgharen.
Over Kasteel Borgharen schrijven ze:
Kasteel Borgharen – Doornroosjekasteel bij aankoop
“Als je kijkt naar de omvang van deze restauratie en dat die feitelijk volledig door vrijwilligers met hele beperkte middelen wordt uitgevoerd, dan weet je eigenlijk al waarom Kasteel Borgharen het meest inspirerende monument van Limburg is”, zegt eigenaar Ronny Bessems. “Nog los van het feit dat het met zeventig tot honderd kamers een van de mooiste en grootste kastelen van het land is. Het staat in de top-6 van Maastrichtse rijksmonumenten en in de top-200 van de 16.000 Nederlandse rijksmonumenten. Met name door het interieur van Mathias Soiron (1748-1834) dat, ondanks dat er 35 appartementen in het kasteel zijn ondergebracht, grotendeels bewaard is gebleven.
Dit is niet alleen een restauratieproject maar ook een sociaal project. Als je bekijkt dat we eigenlijk met niks zijn begonnen. Ik heb het kasteel voor één euro kunnen kopen en vervolgens een vrijwilligersoproepje op Facebook geplaatst waarop 25 vrijwilligers reageerden. De eerste was mijn oom van tachtig, die inmiddels vijfentachtig is. Dit kasteel, waarvan de bewaarde donjon uit de elfde eeuw stamt, was eigenlijk een Doornroosjekasteel toen we begonnen. We hebben ons echt een weg moeten kappen door een muur van groen.” Als Bessems moet schatten, zitten er na vier jaar al zo’n vijftienduizend vrijwilligersuren in dit project. “Wanneer het af moet zijn? Het liefst voor mijn dood.” Hij lacht: ” Als dat morgen is gaat het niet lukken, maar als ik nog vijfentwintig jaar te gaan heb wel. We zijn nu net begonnen met de restauratie van de gracht en de grachtmuren. Als we er nog eens zestien jaar bij tellen moeten we toch een heel stuk opgeschoten zijn.”
www.behoudkasteelborgharen.com
Wilt u stemmen? Klik dan hier en vul in.