Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Te water geraakte dieren in Julianakanaal een handje helpen

Onlangs is het projectplan realisatie fauna uittreedplaatsen te Itteren door de minister van Infrastructuur en Waterstaat vastgesteld. Dit houdt in dat op de locatie Itteren zes zogenaamde fup’s worden aangelegd. Zoals we hebben kunnen zien is Consortium Grensmaas (in opdracht van Rijkswaterstaat) al druk bezig met de aanleg. Bij Rijkswaterstaat hebben we betreffende de aanleg nadere informatie opgevraagd. Onderstaand de gevraagde aanvullende informatie wat de aanleiding is van het aanleggen van deze fup’s en hoe e.e.a. te werk gaat.

Aanleg fup’s

Wild dat in het water terecht komt, kan soms moeite hebben met weer het water uit komen door onder andere de steile taluds van kanalen. Ook op delen van het Julianakanaal bestaan de oevers uit grove stortstenen.

Om de barrière die deze oevers vormen te verzachten zodat (migrerende) dieren makkelijker de oevers kunnen betreden, worden er op het Julianakanaal de komende weken fauna-uitstapplaatsen (FUP’s) aangelegd.

Aanleg fauna-uitstapplaatsen Julianakanaal

De FUP’s in het Julianakanaal worden over een lengte van 600 m ter hoogte van Itteren op drie locaties aangelegd aan beide zijden van het kanaal. Er worden daar in totaal dus zes FUP’s gerealiseerd. FUP’s moeten aan beide zijden van de watergang tegenover elkaar geplaatst worden zodat dieren aan beide kanten het kanaal kunnen verlaten.
Ter hoogte van Elsloo worden de komende weken in totaal dertien FUP’s aangelegd aan de oostzijde van het Julianakanaal (elf FUP’s van 20 m breed en twee FUP’s van 10 m breed). Aan de westzijde wordt momenteel een passeervak gerealiseerd voor een bredere scheepvaartdoorvaart op dat stukje kanaal. De hele lengte van het passeervak (1 km) wordt voorzien van schuimbeton, daar kunnen te water geraakte dieren gemakkelijk overheen klimmen.

Werkmethodiek

Eerst worden de werkplekken afgebakend met plastic scherm en gecontroleerd op het voorkomen van (beschermde) diersoorten die zo nodig worden weggevangen. Vervolgens wordt de dijk gemaaid (3 m bij 40 m). Delen van de huidige stenen oever en het talud wordt verwijderd en vervangen door nieuwe stortstenen. De stortstenen hebben verschillende formaten waardoor er grote gaten tussen de stenen aanwezig kunnen zijn. Deze gaten worden opgevuld met een beton-emulsie. Dieren kunnen langs de nieuw aangelegde stortstenen het kanaal makkelijker in en ook weer uit. De werkzaamheden duren naar verwachting voor de FUP’s op beide locaties tot medio december van dit jaar. De FUP’s ter hoogte van Itteren worden uitgevoerd door Consortium Grensmaas en ter hoogte van Elsloo door Van Den Herik, beiden in opdracht van Rijkswaterstaat.

Julianakanaal en Meerjarenprogramma Ontsnippering

Het aanleggen van de FUP’s op het Julianakanaal is een onderdeel van het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO). Het MJPO zorgt in het hele land voor ontsnippering van de natuur door het realiseren van onder andere ecoducten, ecoduikers, faunatunnels en makkelijk uittreedbare oevers rondom bestaande rijksinfrastructuur. Zo kunnen bijvoorbeeld wilde zwijnen, otters, herten, dassen, salamanders, kikkers en zelfs vleermuizen weer veilig oversteken. Deze dieren krijgen zo meer leefruimte, toegang tot voedsel en schuilplaatsen en ze vinden makkelijker een geschikte partner. De kans op faunaslachtoffers door aanrijdingen met weg- en treinverkeer of verdrinking neemt ook af. Meer informatie is te vinden op de website van MJPO.

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Verenigingsnieuws

Dromen over wonen

Is uw huis eigenlijk te groot voor u? Wilt u (over een tijdje) een levensbestendige woning waar u uw verdere leven kunt blijven wonen? Wilt

Lees verder »