Dossiers

Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Tegemoetkoming medisch- en incontinentie afval

Via de gemeente hebben we onderstaand persbericht ontvangen. Voor de mensen die het betreft: doe er uw voordeel mee.

De gemeenteraad heeft op 21 december 2021 de regeling Tegemoetkoming medisch afval en incontinentieafval vastgesteld. Deze regeling richt zich op inwoners met medisch afval en inwoners die het incontinentieafval structureel niet zelfstandig naar een milieuperron kunnen (laten) brengen. Deze inwoners komen (onder bepaalde voorwaarden) in aanmerking voor 20 gratis restzakken per jaar en/of eenmalig een medische afvalemmer.

Waarom deze tegemoetkoming?
De gemeente Maastricht kwam inwoners met medisch afval al langere tijd tegemoet met gratis restzakken. De regeling is recent vernieuwd vanwege de per 1 oktober 2021 ingevoerde aparte inzameling van babyluiers en incontinentiemateriaal, via de milieuperrons. Met de toevoeging van deze aparte afvalstroom kan in Maastricht nog meer afval gescheiden worden aangeboden, waardoor en nog maar weinig afval in de restzak hoeft en deze hierdoor tevens minder stinkt. Daarom halen we het restafval vanaf 1 januari 2022 óók bij de hoogbouw en in het centrum 1 keer per 2 weken op.

Wethouder Aarts: “Inwoners met medisch afval en inwoners die niet zelfstandig het incontinentieafval naar het milieuperron kunnen (laten) wegbrengen, hebben door deze veranderingen meer en langer restafval in huis. Omdat ze hier zelf niets aan kunnen doen, wil de gemeente deze inwoners met deze regeling tegemoetkomen”.

Indienen van een aanvraag
Aan de hand van een aantal vragen kunnen inwoners nagaan of ze recht hebben op een tegemoetkoming (gratis restzakken en/of een medische afvalemmer). Vanaf vandaag kunnen ze een aanvraag indienen bij de gemeente.

In overleg met en gedragen door stakeholders
Om te komen tot deze regeling heeft de gemeente samengewerkt met Stichting Samen Onbeperkt, Stomavereniging regio Zuid, Nierpatiënten Vereniging Maastricht, een aantal inwoners van Maastricht met medisch afval, MediReva, BENU Direct Hulpmiddelenzorg, OneMed, Amby Apotheek en Garland Company BV.

Het is belangrijk dat inwoners op wie de regeling betrekking heeft, weten waar ze recht op hebben en hoe ze daarvoor in aanmerking komen en wanneer. De gemeente deelt daarom – naast haar algemene communicatiekanalen – ook informatie via de kanalen van onder andere zorg- en welzijnsorganisaties, leveranciers van medische materialen, patiëntenverenigingen en belangenorganisaties. Ze heeft aan diverse organisaties een communicatietoolkit gestuurd.

Maastricht Afvalloos 2030
De gemeente heeft de ambitie om in 2030 al het huishoudelijk afval dat vrijkomt te recyclen of te hergebruiken, zodat er geen grondstoffen meer worden verspild.

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Verenigingsnieuws

Vrijdag GEEN Aansjuive

Onze vrijwilligers hebben helaas moeten beslissen dat er vrijdagavond 24 juni geen Aansjuive kan plaatsvinden. Er is iemand in de nabijheid van de vrijwilligers besmet

Lees verder »
Verenigingsnieuws

Verrekijker kwijt?

Eén van onze inwoners heeft afgelopen vrijdag een verrekijker gevonden op een bankje in ons natuurgebied. Ze heeft al van alles geprobeerd om de rechtmatige

Lees verder »