Dossiers

Foto van Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Tegemoetkoming medisch- en incontinentie afval

Via de gemeente hebben we onderstaand persbericht ontvangen. Voor de mensen die het betreft: doe er uw voordeel mee.

De gemeenteraad heeft op 21 december 2021 de regeling Tegemoetkoming medisch afval en incontinentieafval vastgesteld. Deze regeling richt zich op inwoners met medisch afval en inwoners die het incontinentieafval structureel niet zelfstandig naar een milieuperron kunnen (laten) brengen. Deze inwoners komen (onder bepaalde voorwaarden) in aanmerking voor 20 gratis restzakken per jaar en/of eenmalig een medische afvalemmer.

Waarom deze tegemoetkoming?
De gemeente Maastricht kwam inwoners met medisch afval al langere tijd tegemoet met gratis restzakken. De regeling is recent vernieuwd vanwege de per 1 oktober 2021 ingevoerde aparte inzameling van babyluiers en incontinentiemateriaal, via de milieuperrons. Met de toevoeging van deze aparte afvalstroom kan in Maastricht nog meer afval gescheiden worden aangeboden, waardoor en nog maar weinig afval in de restzak hoeft en deze hierdoor tevens minder stinkt. Daarom halen we het restafval vanaf 1 januari 2022 óók bij de hoogbouw en in het centrum 1 keer per 2 weken op.

Wethouder Aarts: “Inwoners met medisch afval en inwoners die niet zelfstandig het incontinentieafval naar het milieuperron kunnen (laten) wegbrengen, hebben door deze veranderingen meer en langer restafval in huis. Omdat ze hier zelf niets aan kunnen doen, wil de gemeente deze inwoners met deze regeling tegemoetkomen”.

Indienen van een aanvraag
Aan de hand van een aantal vragen kunnen inwoners nagaan of ze recht hebben op een tegemoetkoming (gratis restzakken en/of een medische afvalemmer). Vanaf vandaag kunnen ze een aanvraag indienen bij de gemeente.

In overleg met en gedragen door stakeholders
Om te komen tot deze regeling heeft de gemeente samengewerkt met Stichting Samen Onbeperkt, Stomavereniging regio Zuid, Nierpatiënten Vereniging Maastricht, een aantal inwoners van Maastricht met medisch afval, MediReva, BENU Direct Hulpmiddelenzorg, OneMed, Amby Apotheek en Garland Company BV.

Het is belangrijk dat inwoners op wie de regeling betrekking heeft, weten waar ze recht op hebben en hoe ze daarvoor in aanmerking komen en wanneer. De gemeente deelt daarom – naast haar algemene communicatiekanalen – ook informatie via de kanalen van onder andere zorg- en welzijnsorganisaties, leveranciers van medische materialen, patiëntenverenigingen en belangenorganisaties. Ze heeft aan diverse organisaties een communicatietoolkit gestuurd.

Maastricht Afvalloos 2030
De gemeente heeft de ambitie om in 2030 al het huishoudelijk afval dat vrijkomt te recyclen of te hergebruiken, zodat er geen grondstoffen meer worden verspild.

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Gemeentenieuws

Geld nodig voor goed idee?

De ideeën voor de Burgerbegroting kunnen weer ingediend worden. Vorig jaar heeft Janneke Maessen heeft vorig jaar ervoor gezorgd dat er de komende jaren mooie

Lees verder »
Veiligheid

Overlast werkzaamheden brug

Vanmiddag overleg gehad met Gemeente en Rijkswaterstaat: de chauffeurs voor Sibelco zijn (en worden) aangesproken op hun rijgedrag: het feit dat er in de Pasestraat

Lees verder »