Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Tips bij hitte

Tips bij hitte

Tips bij hitte

Via de website van het Rode Kruis zagen we enkele handige tips bij de hitte die we nu gratis en voor niets krijgen.

Heerlijk hè, die zomerse temperaturen? Lekker naar het strand of het terras op​. Geniet ervan, zo vaak komen dit soort dagen niet voor in Nederland. Maar let wel even op als het zo warm is. Vooral voor kinderen en ouderen kan extreme hitte gevaarlijk zijn.

Het CBS heeft berekend dat er tijdens een hittegolf zo’n 200 mensen meer per week overlijden. Houd kwetsbare mensen in je omgeving dus extra goed in de gaten tijdens deze warme tijd. Vooral oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een chronische ziekte of handicap zijn extra kwetsbaar. Ga bij ze langs en zorg dat ze voldoende water drinken. Trakteer op een waterijsje. Leg natte washandjes in de nek of op het voorhoofd voor wat verkoeling. Help ze met de dagelijkse bezigheden, zoals de booschappen.

Tips voor jezelf

 • Drink veel
  Ook als je geen dorst hebt, moet je veel drinken. En dan bedoelen we niet een lekker cocktailtje op het strand of een paar extra biertjes. Van alcohol kun je juist beter niet te veel drinken. Houd het vooral bij water en drink minimaal twee liter per dag.
 • Kleed je luchtig
  Kies voor luchtige kleding van materiaal dat goed ‘ademt’. Katoen en linnen bijvoorbeeld.
 • Vermijd zware inspanning
  Als je graag wilt sporten doe dit dan niet op de heetste uurtjes. Wacht liever tot het ’s avonds laat wat afgekoeld is of trek ’s morgens al heel vroeg je joggingschoenen aan.
 • Vermijd de warmste uren van de dag
  Blijf tijdens de warmste uren van de dag (van 12.00 tot 16.00 uur) lekker in je huisje zitten en houd de gordijnen en ramen overdag zoveel mogelijk dicht. Als het ’s avonds laat wat afkoelt, kun je de ramen tegen elkaar open zetten. Toch naar buiten? Draag een zonnehoedje en smeer je goed in.
 • Houd het koel in de auto
  Natuurlijk zet je de airco vol aan in de auto. Pas wel op bij het uitstappen, de hitte buiten kan je overvallen. Geen airco? Rijd niet te lang achter elkaar en zet de raampjes schuin tegen elkaar open, zo profiteer je optimaal van de rijwind. Laat kinderen en huisdieren nooit achter in de auto! Ook niet voor heel eventjes. De temperatuur in een auto kan in tien minuten tien graden oplopen!
Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Anderen bekeken ook...

Natuur & milieu

De bloembakken hangen

Janneke Maessen heeft eind vorig jaar via de burgerbegroting geld gevraagd om bloembakken aan de lantaarnpalen te laten hangen voor de komende drie jaren. En

Lees verder »