Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Voorzichtig met vossenpoep

In Itteren en Borgharen laat de vos zich regelmatig zien. Het RIVM  heeft op haar site gezet dat we goed op moeten letten op de vossenpoep. Daar kan de lintworm in voorkomen die gevaarlijk is voor kinderen (en grote mensen). Kinderen komen in de speeltuin op de Koobosch of op ’t Brook maar ook bij de visvijver of op andere plakken waar de vos wel eens komt. Het RIVM schrijft:

Van deze lintwormsoort kan de mens tussengastheer zijn. Tussengastheren besmetten zich door het opeten van eitjes die in het milieu terecht komen. Besmetting van mensen kan optreden doordat eitjes in de ontlasting van vossen, die in het milieu terecht gekomen zijn, op voedsel terecht komen dat niet verhit wordt. Bijvoorbeeld wilde bessen of paddenstoelen uit het bos. Ook via de ontlasting van besmette honden en (in mindere mate) katten kunnen de eitjes in de omgeving terecht komen. Door bijvoorbeeld tuinieren komt de mens in contact met de besmette aarde en kunnen de eitjes worden overgebracht.

Kinderen of volwassenen kunnen dus rechtstreeks of via bijvoorbeeld een hond besmet raken. De hond kan door zijn vacht te likken gemakkelijk de plakkerige eitjes vanonder zijn staart over zijn hele lichaam uitsmeren. Door het aaien van, of gelikt worden door een besmette hond kan deze lintwormsoort ook worden overgebracht. Dan is de vraag wanneer merk je iets ervan. Het RIVM schrijft:

De infectie begint bijna altijd in de lever; in meer dan 90% van de gevallen vormen zich hier de afwijkingen. Het larvale stadium van E. multilocularis groeit invasief door in andere organen en bloedvaten. Ondanks alle schade die aangericht wordt, kan het toch wel 5-15 jaar duren voordat klachten duidelijk naar voren komen. Bij een ernstige aantasting van de lever zonder behandeling is de kans groot dat de patiënt hieraan overlijdt.

 Het hele artikel is hier te lezen.

Foto van Twitter search

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

2 reacties

    1. Hallo Sylvester, wat goed van jou dat jij dat nog weet. We zijn ervan overtuigd dat niet iedereen dit onthouden heeft en willen onze inwoners wel regelmatig wijzen op de mooie dingen maar ook op de gevaren die er spelen. Dankjewel voor jouw oplettendheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Natuur & milieu

De bloembakken hangen

Janneke Maessen heeft eind vorig jaar via de burgerbegroting geld gevraagd om bloembakken aan de lantaarnpalen te laten hangen voor de komende drie jaren. En

Lees verder »