Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Wat is er fout gegaan bij het kappen van de oude wilg?

Op 26 maart 2021 hebben we u gemeld dat er op verschillende bomen een wit kruis stond. Dat is een teken dat deze bomen dan gekapt zullen worden. Naar aanleiding daarvan zijn er contacten geweest met de teamcoach en de boomtechnisch adviseur van de gemeente Maastricht: Rob van Woerdekom. Met hem zijn samen met Marcel Roijen en Mattie Bastings afspraken gemaakt die we u kenbaar hebben gemaakt op 7 april 2021. Groot was dan ook onze verbazing dat onze oude wilg toch gekapt werd. Er zijn enkele mails naar Rob van Woerdekom gegaan maar mede vanwege vakantie duurde het even voordat we antwoord kregen. Rob schreef:

Jullie kunnen van mij aannemen, toen ik dit constateerde, dat ik hier misschien wel de meeste buikpijn aan over heb gehouden. Zeker nadat wij goede afspraken hadden gemaakt over het behoud van de bomen. Direct na ons overleg ter plaatse heb ik het kappen van deze bomen in ons beheersysteem laten corrigeren, dit is ook gebeurt. Echter omdat onze aannemer niet in staat bleek om met een actueel digitaal systeem te werken, heeft onze uitvoerder reeds voordat wij de correctie hadden doorgevoerd een exel bestand uitgeprint waarop al de te kappen bomen stonden, hierop stonden ook de bewuste bomen in Itteren. En inderdaad tijdens mijn vakantie heeft deze aannemer een gedeelte van het kapwerk uitgevoerd, waaronder die bewuste boom

Ook wij vinden dit zeer spijtig echter kunnen helaas de klok niet meer terugdraaien. We zullen de stobbe laten wegfrezen en in he najaar een nieuwe boom planten.

Helaas, deze markante oude boom is ter ziele.

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

4 reacties

 1. Om te janken wat een organisatorisch ‘vakmanschap’ bij de gemeente. Zij zijn verantwoordelijk. Dat ze dan ook maar een gelijkwaardige boom zoeken en er neerzetten. Kost een kapitaal? Ja vast, maar dat is ook de schade die ze veroorzaken.

 2. Ik wilde toch ook even mijn (eerder) mailtje aan de betrokken ambtenaar toevoegen, nadat ik had gezien dat de boom toch was gekapt.
  Het lijkt er sterk op dat wij met z’n allen voor de gek zijn gehouden, en dat deze mensen gewoon hun eigen zin hebben doorgevoerd.
  Maar hij belooft in ieder geval er een nieuwe boom te laten planten (wellicht door dezelfde aannemer?).
  Dankjewel: dan wachten wij in Itteren wel 50 jaar tot het weer wat is.
  Opmerkelijk ook het feit dat er geen excuses worden gemaakt;
  Blijkbaar denkt men zich wel alles te kunnen permiteren.
  Wellicht een goede aanleiding voor de Dorpsraad om dit aan de orde te stellen met de Gemeente; zo kun je niet met elkaar omgaan.

  Marcel

 3. Geachte heer Woerdekom,

  Tot mijn verbazing en ontzetting heb ik gezien dat jullie toch de knotwilg hebben weggehaald.
  Dit is niet volgens de duidelijke afspraak die er op 7 april met u werd gemaakt.
  Er werd door u toegezegd de boom te snoeien (wat al eerder had moeten gebeuren) en eventueel nog te versterken met een band bovenom; maar we hebben gezamenlijk vastgesteld (in het bijzijn van Wim, Mattie en Sander) dat er geen direct gevaar was en dat er nog volop leven zat in deze mooie oude boom.
  Een boom die met een beetje aandacht en verzorging het langer had volgehouden dan u en ik.
  Los van het feit dat ik mij in de maling voel genomen, overheerst het gevoel van falen dat we er niet in zijn geslaagd om deze prachtige boom te behouden.
  En dat verwijt ik u en de Gemeente.
  Ik kan het slechts Lucebert nazeggen: Alles van Waarde is Weerloos.

  Hoogachtend,

  Marcel Roijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Natuur & milieu

De bloembakken hangen

Janneke Maessen heeft eind vorig jaar via de burgerbegroting geld gevraagd om bloembakken aan de lantaarnpalen te laten hangen voor de komende drie jaren. En

Lees verder »