Dossiers

Wegkruis, Kapelaanstraat

Officiële beschrijving van de gemeente:
Monumentnummer:    0935/3673
Gegevens:                       Wegkruis

Smeedijzeren kruis op een betonnen sokkel. Op het kruis, met decoratieve krullen aan de kruisarmen, is een ruitvormige metalen plaat bevestigd, met daarop een koperen corpus. Eronder is een bordje bevestigd met de tekst ‘mijn Jezus, barmhartigheid’. Ook aan de voet van het kruis zijn gesmede sierkrullen bevestigd. Het kruis staat op een kruispunt van de huidige Kapelaanstraat met eeuwenoude voetpaden: een pad dat vanaf de Pasestraat, langs Pasestraat 45 naar het zuidoosten loopt (vroeger naar een stuk grond met de naam ‘het Kapelaanland’) en een voetpad achter de percelen aan de Pasestraat dat ver doorloopt naar het zuiden. Deze paden staan al op de kadastrale minuutkaart uit 1817 aangegeven. Waarschijnlijk is het huidige kruis, uit de eerste helft van de twintigste eeuw, een vervanger van een ouder wegkruis op deze plek.
Het object is van cultuurhistorische waarde als wegkruis op een kruispunt van historische voetpaden, die nog herkenbaar aanwezig zijn in het landschap. Het is daarnaast van waarde als lokale uiting van het katholicisme, als devotieobject in het landschap. Het is van enige kunsthistorische waarde vanwege het decoratieve siersmeedwerk uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

In het boek “monumenten in Itteren is een foto te zien van het eerste houten kruis, het zogeheten vliegermodel, hetgeen neergezet werd op een kruising van voetpaden. Het is er geplaatst uit dankbaarheid door Leo en Barbara Bastings-Ketelslegers in 1921. Slager Pierre Bastings, zoon van eerder genoemd echtpaar, heeft later het houten kruis vervangen door het huidige smeedijzeren kruis.

Wilt u meer lezen hierover, koop het boek van “Monumenten in Itteren” met veel unieke, historische foto’s via info@itteren.nl.