Dossiers

Wegkruis, Meerssenhoven

Officiële beschrijving van de gemeente:
Monumentnummer:    0935/
Gegevens:                        Wegkruis

Gedenkkruis op de hoek van Meerssenhoven en de Maastrichterlaan. Het decoratieve kruis is van staal en opengewerkt, voorzien van sierblokjes op de uiteinden en in het hart van het kruis. Het is gemaakt door kunstenaar Dries Engelen. Het kruis staat op een hardstenen sokkel met daarop de tekst (slecht leesbaar):
“En onze lieve moeder, Elisabeth Jaspers, wed. Van Henricus van den Booren, geb. 12 juni 1863, overl. 22 feb. 1944. Maria van den Booren, Geb. 11 juni 1893, overl. 19 april 1974.”
Deze steen is mogelijk hergebruikt van een graf. Het object is van cultuurhistorische waarde als lokale uiting van het katholicisme, als devotieobject in het landschap en als markering van een kruispunt van (historische) wegen. Het kruis is van kunsthistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp als onderdeel van het oeuvre van kunstenaar Dries van Engelen.

Dit kruis staat op de grens van Bunde naar Itteren, in de buurt van kasteel Meerssenhoven. Hier heeft eerst een houten kruis gestaan met een corpus van porselein. Op een foto inhet boek “Monumenten in Itteren” uit begin jaren 40 staan twee meisjes van de Katholieke Jonge Meisjes Itteren (KJM) die geacht werden te groeten bij ieder kruis. Deze twee meisjes zijn Annie Horssels-Winkens (links) en Leen Kleijnen-Schols.
In de nacht van 6 op 7 juli 1984 hadden vandalen het houten kruis bij Meerssenhoven gestolen en werd het in november van dat jaar in de Geul bij Voulwammes teruggevonden door Sander Grouwels uit Itteren. Het kruis is onder het Julianakanaal doorgestroomd waarna het bij Voulwammes, waar de Geul in de Maas uitmondt, is gevonden door Sander. Volgens het krantenartikel wandelde Sander Grouwels langs Voulwammes en zag plotseling een van de armen van het vermiste kruis bovendrijven. Het kruis moet dus vanuit de Geul bij Meerssenhoven onder het Julianakanaal doorgedreven zijn. Sander wist het op te vissen en gaf het aan Stichting Kruisen en Kapellen,  afdeling Itteren.
In 1985 stelde de beeldend kunstenaar Dries Engelen aan stichting ‘Kruisen en Kapellen Itteren’ voor om een nieuw kruis te schenken. Hij heeft het ontworpen, gemaakt en geplaatst. Het kruis is op 11 september 1985 geplaatst op een stenen sokkel. Dries woonde sinds 1981 In de voormalige paardenstal van het kasteel Meerssenhoven en heeft zijn opleiding gevolgd aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool en de Jan van Eyckacademie, beiden in Maastricht. Daarna was hij docent aan de stadsacademie van Maastricht. Tevens was hij grondlegger van de creatieve therapie in het psychisch-medisch streekcentrum Vijverdal. Hij noemde zijn bijna twee meter hoge ijzeren creatie een ‘echt, devoot wegkruis’. Dries Engelen is op 23 april 2021 op 93-jarige leeftijd overleden.

Wilt u meer lezen hierover, koop het boek van “Monumenten in Itteren” met veel unieke, historische foto’s via info@itteren.nl.