Dossiers

Wegkruis, Ruyterstraat – Brigidastraat

Officiële beschrijving van de gemeente:
Monumentnummer:    0935/3677
Gegevens :                       Wegkruis

Hardstenen wegkruis, dat een ouder, houten kruis op dezelfde plek vervangt. Aan het kruis, dat een herplaatst grafkruis van het kerkhof van Itteren is, is een ijzeren corpus bevestigd. Op de voet van het kruis is het jaartal 1930 ingegraveerd. Het staat op een hardstenen sokkel, waarin de volgende tekst in reliëf is aangebracht: ‘Laat ons altoos, vertrouwvol naderen, dit schone kruis, van onze vaderen, want cristus zoete kruis, een troost op weg naar huis’. De sokkel is gemaakt door P. Gulikers. Het geheel is geplaatst op een (jonger) stoepje met een omranding van machinale baksteen, die gemaakt is toen men de weg en de bestrating vernieuwde. Het object is van cultuurhistorische waarde als lokale uiting van het katholicisme en als religieuze markering van een kruispunt van twee historische wegen in de dorpskern van Itteren.

Bij reconstructie van de weg is het kruis verwijderd en is er een oud grafkruis van het kerkhof in Itteren geplaatst. Het betonnen sokkel is vervangen door een hardstenen dat werd gemaakt door P. Gulikers. De tekst die vermeld staat in de objectomschrijving van de gemeente op de stenen voet is van een gebed van A. Brondel afkomstig uit een kerkboek van de moeder van Giel Habets.

Wilt u meer lezen hierover, koop het boek van “Monumenten in Itteren” met veel unieke, historische foto’s via info@itteren.nl.