Dossiers

Wegkruis, Stuifkensweg

Officiële beschrijving van de gemeente:
Monumentnummer:    0935/3678
Gegevens:                       Wegkruis

Smeedijzeren kruis uit het midden van de twintigste eeuw. De kruisarmen hebben gevorkte uiteinden. Op het kruis is een gegoten metalen corpus bevestigd. Het kruis staat op een (kunst-)stenen sokkel. Hiertegen is een marmeren plaquette bevestigd met daarop de tekst: ‘Slivenier, besjerm oos Ittere’. Het kruis is bedoeld als bezwering tegen (met name) hoogwater. Het object is van cultuurhistorische waarde als lokale uiting van het katholicisme, en als devotieobject in het landschap. Het is van enige kunsthistorische waarde vanwege de vormgeving van het kruis.

Het kruis op de dijk bij de Stuifkensweg is vervaardigd door Sjef Winkens als grafkruis voor Sjoof Bartholomeus die op 96-jarige leeftijd in 1981 is overleden. Na het verstrijken van de grafrechten is het grafkruis hergebruikt als veldkruis. Giel Lardinois (zie foto hieronder) heeft een lange periode kruis, haag en directe omgeving onderhouden.

Wilt u meer lezen hierover, koop het boek van “Monumenten in Itteren” met veel unieke, historische foto’s via info@itteren.nl.