Misschien heeft u die grote kranen gezien bij de stuw van Borgharen. Onze bekende sportvisser uit Borgharen, Ludo Spronck heeft daar via via, vragen over gesteld. Hariët Bakker van RijksWaterStaat geeft aan:
Op 1 april zijn de voorbereidingen gestart voor een kortdurende visveiligheidstest met de EQA river in het sluisje van Borgharen. De EQA river is een innovatieve drijvende waterkrachtcentrale met een schoepenrad.
Deze WKC lag vorig jaar al in de sluis met de bedoeling om de visveiligheidstest toen al te doen, maar toen was er nog geen vergunning afgegeven door RWS.
Omdat we heel streng zijn met nieuwe WKC’s, ook al zijn deze tijdelijk, heeft het bedrijf EQA een waterwet vergunning aangevraagd en deze hebben we na lang overleg vorige week afgegeven.Het gaat dus niet om een permanente WKC, maar enkel om tijdelijke vergunning voor een test om de visveiligheid van deze WKC vast te stellen. Daarna wordt deze WKC weer verwijderd.
Het sluisje wordt voor deze test max 12 uur lang doorstroomd met 6,4 m3/s, en dit moet voor 15 april a.s. zijn afgerond. Er worden gekweekte vissen uitgezet in de sluis, vlak voor de draaiende WKC, en deze worden erachter weer opgevangen en in 48 uur in opslag gehouden om uitgestelde sterfte te onderzoeken. De proef wordt uitgevoerd door Visadvies, volgens de NEN norm voor het testen van visveiligheid van pompen en turbines. Visadvies heeft hiervoor een dierproef vergunning.De verwachting is dat dit schoepenrad niet veel vissterfte zal veroorzaken, maar er is door ons wel streng getoetst volgens de beleidsregel WKC’s. Er mag dus niet meer dan 0,1% vissterfte optreden voor zalm, want de test wordt uitgevoerd in het migratieseizoen van zalmsmolts.
Gezien de zeer korte duur van het testen (12 uur max), het kleine debiet (6,4 m3/s) en het gemiddelde rivierdebiet in de eerste helft van april (240 m3/s), zal de fractie zalmsmolts die richting sluis gaan zeer beperkt zijn, en zullen nagenoeg alle smolts over de stuw migreren gedurende het migratieseizoen. Bovendien is voor de sluis ook nog een net gespannen om alle vis uit de sluis te houden. Dit is fijnmazig, en zodanig opgesteld dat de stroomsnelheid bij het net zeer gering is. Het wordt ook goed schoongehouden. Mochten smolts hier oponthoud ondervinden dan is dit nog steeds minder dan 0,1% verlies. Ook de optrek van volwassen zalmen zal niet verslechteren gezien het feit dat de proef van zeer korte duur is, de hoofdstroom over de stuw zal gaan en de vistrap, die vlak onder stuw ligt, nog even goed vindbaar zal zijn.Ik stuur jullie de aanvraag en de vergunning hierbij mee ter informatie.
5862611_1614354417849_papierenformulier
5862611_1614353937017_Toelichting_op_de_aanvraag_26-2-2021