Dossiers

Woonhuis, Op de Bos 38

Officiële beschrijving van de gemeente:
Monumentnummer:         0935/3658
Oorspronkelijke functie:  Woonhuis
Huidige functie:                 Woonhuis

Woonhuis uit ca.1880, gelegen binnen de bebouwde kom van Itteren. Half vrijstaand woonhuis, boven de kelder opgebouwd uit twee bouwlagen met een zadeldak met de nok parallel aan de straat. Het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen en aan de dakrand is een houten bakgoot op sierklossen bevestigd. De buitengevels zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband. De voorgevel is vijf traveeën breed en de middelste is uitgemetseld als risaliet. Links van het midden is een kelderlicht met een hardstenen bovendorpel en tralies. De toegang bevindt zich in de middenrisaliet en deze heeft een hardstenen stoepje en een hardstenen omlijsting. De voordeur is vermoedelijk nog oorspronkelijk maar het kozijn en bovenlicht zijn vernieuwd. Links en rechts van de midden travee zijn in iedere bouwlagen twee vensters met hardstenen boven- en onderdorpels. De bovendorpels vertonen sporen van verdwenen vensterluiken. De twee buitenste traveeën worden aan iedere zijde afgesloten met een gemetselde tandlijst. In de gevel zijn gietijzeren muurankers aangebracht.

Vóór het pand staat een oude waterpomp van baksteen, met een hardstenen bekroning. Deze was in 1965 al bij het pand aanwezig, maar is later iets verplaatst.

Het woonhuis is in 1879 gebouwd door de familie Baumans-Scheepers. Zij hadden toentertijd het aanzien van “de notabelen” en zaten op de eerste rij in de kerk. Zij hielden zich regelmatig bezig met het ondersteunen van liefdadigheidswerk binnen het dorp. Het woonhuis is een onderdeel van het “buurtschap Sterkenbergh”. Bij de opbouw heeft men gebruik gemaakt van (veldbrand) bakstenen die vervaardigd werden uit de zogeheten “brikkekojl” in Itteren.

Het woonhuis werd een lange periode bewoond door familie Baumans-Scheepers, waarvan de laatste dochter overleden is in 1960. Het huis is openbaar verkocht aan de familie Jan Plompen-Veugelers. Op 8 maart 1965 verwoest een grote brand een gedeelte van het oude complex waarna het verval zijn verdere werk doet en er midden jaren 80 niet meer over is dan een ruïne. Tegenwoordig is het complex dusdanig opgeknapt dat het een van de pareltjes van Itteren is.

Wilt u meer lezen hierover, koop het boek van “Monumenten in Itteren” met veel unieke, historische foto’s via info@itteren.nl.