Dossiers

Woonhuis, Op de Meer 53

Officiële beschrijving van de gemeente:
Monumentnummer:        0935/3660
Oorspronkelijke functie:  Boerderij
Huidige functie:                 Woning

Boerderij met woonhuis uit 1936, gelegen binnen de bebouwde kom van Itteren. Vrijstaand pand, bestaande uit een woonhuis en rechts daarvan een schuur. Het woonhuis is twee bouwlagen hoog en wordt gedekt door een zadeldak met de nok parallel aan de straat. Het dak is gedekt met Tuiles-du-Nord en aan de dakrand is een houten bakgoot.
De buitengevels zijn opgetrokken in rode baksteen in strekkenverband, met een hoge plint in een iets donkerdere tint rood. Deze wordt afgesloten door een gemetselde rollaag. De gevel bestaat uit vier traveeën, drie brede en een smalle (tweede van links). De toegang bevindt zich in de smalle travee en deze heeft een rondboogvormig portiek met een decoratief gemetselde ontlastingsboog, een gemetseld stoepje en twee vierkante, gemetselde bloembakken aan weerszijden. In het portiek zijn halfrond gemetselde kolommen aan weerszijde van de deur. De oorspronkelijke houten voordeur is nog aanwezig en deze is voorzien van zij- en bovenlichten. In de overige drie traveeën van de begane grond zijn brede vensters met oorspronkelijke driedelige houten ramen met bovenlichten. In de bovenlichten is geometrisch glas-in-lood aangebracht. Boven de voordeur is een smal venster met een oorspronkelijk tweedelig houten raam. In de overige drie traveeën zijn brede vensters met oorspronkelijke, driedelige houten ramen. Ze hebben gemetselde onderdorpels en voor het eerste en derde venster van links hangt een oorspronkelijke houten bloembak op dubbele consoles.
De schuur is één bouwlaag hoog en heeft een zadeldak, gelijk het hoofdhuis. De voorgevel is opgetrokken in donkerrode baksteen in strekkenverband. Aan de zuidelijke zijgevel is af te lezen dat aan die kant een oudere zijgevel van oranje handgevormde steen bewaard is gebleven. In de voorgevel is een rondboogvormige poort met houten poortdeuren. Op de plek van de huidige boerderij was in 1817 al bebouwing, maar deze is na een brand herbouwd in 1936. De boerderij vormt een cluster met de hoeve Op de Meer 48 en 50.

Na een brand in 1935 is de woning in 1936 herbouwd door de familie Van der Leur-Scheepers. Het woonhuis is sinds de 19e eeuw tot op de dag van vandaag bewoond door nazaten van de familie Scheepers.

Wilt u meer lezen hierover, koop het boek van “Monumenten in Itteren” met veel unieke, historische foto’s via info@itteren.nl.