Dossiers

Woonhuis Pasestraat 34

Officiële beschrijving van het rijk:
Monumentnummer:    28083
Inschrijving register:   10 mei 1966

Omschrijving:
Bakstenen hoeve om gesloten binnenplaats. Puntgevel met speklagen, XVIII. Aan de achterzijde bakstenen muur met speklagen. Ramen met natuurstenen omlijstingen.

De carré-boerderij werd lange tijd bewoond door de familie Grouwels-Dolmans waarvan in 1941 de laatste ongehuwde dochter stierf. Men woonde er met 5 ongehuwde kinderen samen. De laatste bewoners van de boerderij onder de gemeente Itteren was de familie Sjarel Janssen-Janssen. Na Sjarels overlijden in 1980 werd de boerderijfunctie opgeheven.

Van de huidige bewoners, de familie Bijpost, hebben we onderstaande informatie mogen ontvangen. Deze info is nagetrokken en daar waar nodig aangepast:

Het pand is gelegen aan de Pasestraat nr. 34 te Itteren. Het is gesitueerd direct aan de straat, met slechts een smalle stoep. Aan de achterzijde grenst het perceel aan een voetpad direct langs de Maas. Van de schuur aan de straatzijde is de rechterhelft van de buurman.

Het pand is een rijksmonument en staat in het register onder nummer 28083 omschreven als een “bakstenen hoeve om gesloten binnenplein; lateiboog-, rechthoek- en segmentkozijn, type 1b van hardsteen; twee Lodewijk XVI-schoorsteen-manteltjes met tegels, XVIIId”.

Wilt u meer lezen hierover, koop het boek van “Monumenten in Itteren” met veel unieke, historische foto’s via info@itteren.nl.