Officiële beschrijving van de gemeente:
Monumentnummer: 0935/3662
Oorspronkelijke functie: Woningen
Huidige functie: Woningen
Dubbel woonhuis met kern van vóór 1817, gelegen binnen de bebouwde kom van Itteren. Éénlaags bouwvolume met daarin twee woningen, gedekt met een zadeldak met de nok parallel aan de straat. Beide woningen zijn gedekt met Hollandse pannen. Aan de dakranden zijn zinken mastgoten bevestigd. In het voorste dakschild van nr.16 is een moderne dakkapel met een plat dakje en een houten raam. De voorgevel van nr.14 is voorzien van een cementpleisterlaag. In de donker geschilderde plint is één kelderlicht, rechts in de gevel. De toegang bevindt zich links en deze bevat een moderne deur en heeft een hardstenen stoepje. Rechts van de deur zijn drie getoogde vensters met vernieuwde ramen en hardstenen onderdorpels. Ze zijn recent voorzien van houten vensterluiken. De voorgevel van nr.16 is grotendeels opgetrokken in handgevormde baksteen, met enige lagen mergel aan de bovenzijde. Er is een naad in de gevel, ongeveer in het midden. Het muurwerk links ervan bestaat voornamelijk uit koppen, wat op een herstelling kan duiden. In het midden is een secundair ingebroken toegang met een moderne deur. Links en rechts ervan zijn vensters: beide zijn later ingebroken en hebben een gemetselde rollaag aan de bovenzijde. De ramen zijn modern en er zijn recentelijk hardstenen onderdorpels geplaatst. Onder de goot is rechts een gesmeed S-vormig muuranker. Het bouwvolume staat reeds aangeduid op de kadastrale kaart uit 1817.
Vanaf 1947 tot 1968 was op nummer 16, bij de familie Hanssen-Bastings het Itters Keramisch Kunstatelier gevestigd. De broers Nelis en Jacques waren in hoofdzaak de artistieke vormgevers. Jacques ging dan met zijn koffertje naar de souvenirwinkels in o.a. Valkenburg of Vaals de spullen verkopen. Eerst nog met de fiets en later in de auto. In de werkplaats hadden de broers een oven die extra hoge temperatuur haalde. Hiervoor kwam de bekende kunstenaar Charles Eyck wel eens op bezoek om er zijn eigen keramiek te bakken. Na de brand in 1965 bij Plompen (Op de Bos 38) heeft kunstschilder Anton van Lieshout een tijdje boven het atelier gewoond. Als veel kunstenaars uit die tijd betaalde hij zijn verblijf met eigen schilderijen van het Maas-landschap rondom Itteren. Eind jaren zestig is Nelis Hanssen gestopt met de pottenbakkerij. Door de opkomst van het plastic raakten de aardewerkproducten uit de gratie. Momenteel wonen op nummer 16 de kunstenaars Mols en Becke waarvan Geert Mols het kunstwerk heeft gemaakt op “Het Vrijthof van Itteren” schuin tegenover hun woonhuis. Het bootje op dit kunstwerk geeft de hoogste stand van het hoogwater 1993 aan en is tevens terug te vinden op de vlag van Itteren. De nieuwe bewoners hebben de oude werkplaats grotendeels in takt gelaten en gebruiken deze ruimte nu voor hun eigen kunstprojecten en -cursussen.
Wilt u meer lezen hierover, koop het boek van “Monumenten in Itteren” met veel unieke, historische foto’s via info@itteren.nl.