Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Zwaluwen in Itteren en Borgharen

Ieder jaar gaat Carlo Poolen met anderen op pad in Borgharen en Itteren om dan zwaluwen te tellen. Hij maakt dan ook een mooi overzicht.

Zwaluwen zijn er in verschillende soorten en maten. Het zijn allemaal behendige vliegers die tijdens de vlucht grote hoeveelheden insecten vangen. Zwaluwen in de lucht horen bij het echte zomergevoel. Wel zien we steeds minder zwaluwen. Dit heeft te maken met de het verdwijnen van nestgelegenheid en de afname van insecten in ons nette landje. De huiszwaluw is één van de soorten die in Nederland broeden. In de vlucht zijn ze moeilijk te onderscheiden van de boerenzwaluw en de oeverzwaluw. Kenmerkend is de korte gevorkte staart en de witte band om het lijf. Ze hebben een typische roep in de vlucht die klinkt als het tikken van twee kiezelstenen tegen elkaar.
De huiszwaluw heeft het al lang moeilijk en daarom wordt er al jarenlang onderzoek gedaan naar het broeden in Nederland. Het onderzoek wordt uitgevoerd door SOVON in de vorm van het tellen van de bewoonde nesten. Deze zijn zeer karakteristiek. Het is de enige vogel die een nest maakt aan de gevel van een woning of hoog gebouw, meestal onder de dakgoot. In Maastricht zijn nog enkele kolonies te vinden, waarvan 3 in het gebied van Borgharen en Itteren.

Vanaf 1996 tel ik de huiszwaluwen in Borgharen en Itteren. Ik heb in die tijd al heel wat ups en downs meegemaakt. Dit jaar heb ik hulp gehad met het tellen van Angéla en de Werkgroep Vogels. 2021 is voor Itteren een topjaar, Maar liefst 40 nesten hebben we gevonden. Dit is het hoogste aantal in 25 jaar tellen. De Pasestraat en Op de Meer zijn de plekken waar de meeste nesten te vinden zijn. Borgharen blijft nagenoeg stabiel met 32 nesten, die we vooral in de Middenstraat vinden. De Wiegershof laat een daling zien van 15 naar 10 nesten. Maar dit is nog altijd een indrukwekkend aantal voor één gebouw.      

De telresultaten van de afgelopen jaren staan in de volgende tabel:

1996 2000 2005 2010 2015 2017 2018 2019 2020 2021
Borgharen 51 28 6 25 30 19 27 42 31 32
Itteren 14 13 27 29 30 35 39 33 31 40
Wiegershof 0 0 0 0 0 12 10 14 15 10

Het is fijn dat ook dit jaar weer mensen bereid zijn om mee te helpen. Graag wil ik Angéla en Werkgroep Vogels bedanken. Ook wil ik de huizenbezitters bedanken met een of meerdere nesten aan huis die de overlast voor lief nemen. Zo kan iedereen blijven genieten van dit prachtige vogeltje.

Carlo Poolen

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Verenigingsnieuws

Dromen over wonen

Is uw huis eigenlijk te groot voor u? Wilt u (over een tijdje) een levensbestendige woning waar u uw verdere leven kunt blijven wonen? Wilt

Lees verder »