Dossiers

Heilig Hartbeeld

Heilig Hartbeeld

Uit dankbaarheid Itteren 10 mei 1940”

Bij het lezen van bovenstaande tekst op het monument zou men een verkeerd beeld kunnen vormen. Dit was inderdaad de dag van de aanval op Nederland en de Duisters binnenvielen.

Een jaar eerder 29 augustus 1939 moesten landelijk 200.000 mensen zich melden voor de algemene mobilisatie.  Onder deze mensen waren ook blijkbaar 25 Itternaren en geen 28 zoals vaker is geciteerd. Ze werden in 1939 per vrachtwagen naar de Tapijnkazerne in Maastricht vervoert. Op 10 mei 1940 zijn een deel van hun (17 op foto) van deze militairen heelhuids terug gekeerd naar Itteren.  In 1946 is door toenmalig pastoor Gielen en burgemeester Keijsers geld ingezameld voor het monument.

Heilig HartbeeldHet eerdere houten beeld (zie foto) gemaakt door kunstenaar J. Weerts uit Maastricht moest na enkele jaren worden vervangen door onder meer weersinvloeden en is het huidige steenachtige beeld voor in de plaats gekomen.

Heilig HartbeeldHeilig HartbeeldHeilig HartbeeldDe tekst “uit dankbaarheid Itteren 10 mei 1940” is dus niet uit de lucht gegrepen maar heeft te maken met het feit dat, alle 27 militairen (25 uit Itteren) die gemobiliseerd waren in de buurt of elders in het land uiteindelijk gezond na verloop van tijd alsnog zijn teruggekeerd in Itteren.