Dossiers

Whatsapp buurtpreventie

WhatsApp buurtpreventie

In Itteren is een WhatsApp buurtpreventiegroep die in Itteren in de gaten houdt als er verdachte situatie ontstaan.  In het begin van ons dorp, aan de Pasestraat en Op de Bos hangen daarvoor bordjes zodat iedereen geïnformeerd is. De gemeente heeft aangegeven dat we aan alle eisen voldoen. We hebben bij de politie een voorlichting gehad en iedereen moet zich aan de vastgestelde basisregels houden. Deze basisregels zijn:

 1. Deze buurtpreventiegroep geldt voor het dorp Itteren en er geldt een minimale leeftijd van de deelnemers van 18 jaar 
 2. Spreek af dat in een daadwerkelijk verdachte situatie snel één persoon de politie via 112 belt met een signalement. Laat in een whatsapp-bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Daarmee voorkom je een regen van 112-meldingen.
 3. Bij signaleren van een verdachte situatie, handel als volgt:
  – Alarmeer via 112
  – App om je waarneming bekend te maken aan anderen.
 4. De wijkagent zit niet zelf in de whatsapp-groep: de politie komt alleen in actie wanneer een melding (via 112) gedaan wordt.
 5. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.
 6. Het onderling versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
 7. Gebruik de whatsapp-groep alleen voor verdachte situaties en niet voor onderling contact/privéberichten. Dat haalt de attentiewaarde naar beneden.

S = Signaleer
A = Alarmeer 112
A = App om uw waarneming bekend te maken aan anderen. (alleen actuele meldingen)
R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.

Aanmelden via Funs Houben 06 – 21 21 25 84‬ of via info@itteren.nl.