Dossiers

Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Laat de paarden en runderen met rust

Op de hoogte blijven van meldingen Itteren?

Laat de paarden en runderen met rust

Via Hettie meertens van Stichting Ark kregen we het advies om de (konik)paarden en (Galloway)runderen met rust te laten. Zij schrijft:

Ook deze winter doen wij een dringende oproep aan alle bezoekers van de natuurgebieden langs de Maas bij Itteren en Borgharen:

→ Laat de paarden en runderen met rust ←

  • Voer de dieren absoluut niet. Dit betekent:
  • niet uit de hand voeren
  • geen brood, groente of fruit in het natuurgebied achterlaten
  • Maak geen contact. Dit betekent:
  • Aai, krabbel, klop of omhels de dieren niet
  • Lok de dieren niet
  • Negeer nieuwsgierige veulens en andere nieuwsgierige dieren volledig

Dit soort aandacht maakt de paarden en runderen opdringerig naar mensen. Dat is ongewenst. Wandelaars kunnen zich door het opdringerige gedrag van de grote grazers geïntimideerd voelen. Het aangeleerde brutale gedrag van de grazers kan zelfs leiden tot gevaarlijke situaties! Dat wil toch zeker niemand?

In dit én in andere natuurgebieden is géén plek voor opdringerige paarden en runderen. U begrijpt dat deze dieren uit het gebied moeten worden verwijderd. Hun bestemming laat zich raden….

Helpt u mee om de wildlevende paarden en runderen hun afstandelijke gedrag te laten behouden? Geef dan het goede voorbeeld. Laat de dieren met rust en leg zo nodig aan anderen uit waarom dit belangrijk is. De grazers hebben onze lief bedoelde aandacht bovendien helemaal niet nodig. Ze zijn gehard en zelfredzaam. Onderstaand dwaalfilm clipje laat dat nog eens goed zien:

Dwaalfilm.eu: Wandeling door de sneeuw

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Anderen bekeken ook...

Gemeentenieuws

Last van alleen zijn?

Kent u iemand die zich alleen voelt of voelt u zichzelf alleen? De gemeente Maastricht heeft samen met Humanitas Maastricht-Heuvelland een signaalpunt ingericht dat u

Lees verder »
Gemeentenieuws

Itteren en Borgharen pilot PMD

Vanuit de Dorpsraad hebben we vaker de vraag gekregen waarom het PMD (Plastic, Metaal en Drankverpakkingen)-afval niet, net zoals in Bunde in plastic zakken opgehaald

Lees verder »
Verkeer & openbaar vervoer

Op de hoogte blijven van de brug

Rijkswaterstaat wil de inwoners van Itteren en omstreken op de hoogte houden welke werkzaamheden gepland zijn omtrent de brug. Enerzijds heeft RWS een aparte plek

Lees verder »