Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Nieuwsbrief Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft weer een nieuwe nieuwsbrief uitgegeven. Op de planning staat dat, na de herstelwerkzaamheden van de voegovergangen en de op hoogte brengen van de staalplaten, nu de overlast van het klapperen van de staalplaten verholpen gaat worden. Dit gaat men doen door middel van het weghalen van de staalplaten en daarvoor in de plaats een betonnen deklaag aan te brengen. Het is de bedoeling om dit in de zomervakantie te doen wanneer de kinderen niet naar school hoeven te gaan, er minder vrachtwagens van Sibelco rijden en mensen vaak op vakantie zijn. Uiteraard zal er overlast zijn maar we gaan ervan uit dat we daarna geen geluidsoverlast meer hebben van de klapperende platen. Rijkswaterstaat schrijft:

-NIEUWSBRIEF RWS BRUG ITTEREN-
Eerste herstelwerkzaamheden uitgevoerd
Tijdens de carnavalsvakantie, van 9 t/m 18 februari, zijn de eerste 2 staalplaten aan weerszijden van de brug bij Itteren vervangen. Hierdoor is het hoogteverschil tussen de brug en het wegdek opgelost. Dit zorgt voor een soepelere overgang van de rijweg naar de brug.
De 2 staalplaten aan weerszijden van de brug en de onderliggende houten balken zijn vervangen en op dezelfde hoogte gebracht als de weg. Door in de carnavalsvakantie te werken, beperkten we de overlast voor het transportverkeer van Sibelco en de schoolgaande jeugd tot een minimum. De volgende stap is het aanbrengen van de betonnen druklaag die de gehele staalplaatconstructie van de brug vervangt. Dit combineren we met het vervangen van de voegovergang en het asfalt aan beide zijden, zo creëren we een geleidelijke overgang.
Aanbrengen betonnen druklaag
De huidige staalplaatconstructie vervangen we komende zomer door een betonnen druklaag. Deze laag versterkt het rijdek van de brug en neemt de geluidsoverlast weg, daarnaast hoeven we het wegdek minder vaak te onderhouden omdat de staalplaten zijn weggehaald. Tegelijkertijd vervangen we het asfalt op de weg aan weerszijden van de brug. Vanwege de uithardingstijd van het beton, wordt de brug 3 weken lang afgesloten. Tijdens deze periode komt er een omleidingsroute.
Voor de uitvoering van deze werkzaamheden richten we ons op de vakantieperiode in de zomer van 2024 en wel van zaterdag 6 juli t/m zondag 28 juli. Door wederom in een vakantieperiode te werken heeft schoolgaande jeugd geen last van de afsluiting van de brug, ook zijn er dan minder transportbewegingen van Sibelco waardoor er minder overlast is van omrijdend vrachtverkeer. Een andere belangrijke factor waarmee we rekening moeten houden is het beschikbare personeel en materiaal van de aannemer. In de afweging om tot de beste weken te komen heeft Rijkswaterstaat de gemeente, de dorpsraad Itteren, het buurtnetwerk Borgharen en Sibelco meegenomen.
Omleidingsroute
De omleidingsroutes zullen dezelfde zijn ten tijde van de werkzaamheden in de carnavalsvakantie. Het verkeer wordt via Borgharen omgeleid, het fietsverkeer naar Bunde via Hartelstein. Verkeersregelaars zorgen er in de Pasestraat voor dat vrachtverkeer goed wordt begeleid zodat ze elkaar niet hoeven te passeren op dit stuk van de omleidingsroute. Ook wordt een tijdelijk stoplicht geplaatst bij keersluis Limmel om het vrachtverkeer in één rijrichting tegelijk over de brug te geleiden.
Het aanbrengen van de druklaag vormt geen permanente oplossing. In het geval van renovatie van de brug wordt de druklaag weer verwijderd.
Oplossing voor de lange termijn
Zoals u in de vorige nieuwsbrief heeft kunnen lezen, werkt Rijkswaterstaat aan twee scenario’s: renovatie van de bestaande brug (inclusief een tijdelijke brug en het toevoegen van een fietspad) en het bouwen van een nieuwe brug. In de zomer van 2024 zijn naar verwachting de plannen voor de renovatie klaar. Hierna vindt de definitieve besluitvorming plaats welk plan daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden. Hierin worden de gemeente Maastricht en dorpsraden meegenomen.
Planning
Vanwege het besluitvormingsproces, zal de fysieke uitvoering nog enige tijd op zich laten wachten. Naast de verdere inhoudelijke voorbereiding, de aanbesteding en gunning aan de toekomstige aannemer, is de planning namelijk ook afhankelijk van de mate waarin het project last heeft van de stikstofregels. De stikstofdepositie als gevolg van de renovatie kan pas in beeld worden gebracht wanneer het renovatieplan gereed is.
Heeft u zich nog niet opgegeven voor het ontvangen van de nieuwsbrief, meldt u dan aan via deze link: nieuwsbrieven.rijkswaterstaat.nl
Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Natuur & milieu

De bloembakken hangen

Janneke Maessen heeft eind vorig jaar via de burgerbegroting geld gevraagd om bloembakken aan de lantaarnpalen te laten hangen voor de komende drie jaren. En

Lees verder »