Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Is uw woning een monument?

De Dorpsraad Itteren heeft samen met de gemeente, dinsdagavond 22 januari een informatieavond georganiseerd over de aanpassingen van het facetbestemmingsplan Cultuurhistorie voor Itteren. We zijn blij dat mensen hun woning opgeknapt hebben in de oude staat of ervoor zorgen dat hun monumentaal pand (of een deel ervan) blijven onderhouden. Ook de gemeente maar ook anderen willen dit bewaren en/of beschermen voor ons nageslacht. Die bewoners hebben een brief van de gemeente gekregen waarin staat dat hun pand (of een deel/element hiervan) aangemerkt wordt als “kenmerkend” of als “dominant”.

Voor de als “dominant bouwwerk” aangemerkte panden zijn ook delen van het interieur beschreven. De bewoners wordt aangeraden om dit goed te lezen. Het van belang dat, indien het interieur niet meer origineel is c.q. geen beschermingswaardig elementen meer bevat (als gevolg van verbouwingen door de jaren heen), de bewoners dit ook bij de gemeente melden. Dan kan namelijk bekeken worden of het nog zinvol is om de dominante status van uw pand te handhaven.

Ook als (exterieure) elementen (waar foto’s van zijn) herbouwd zijn en niet ouder zijn dan (bijvoorbeeld) 40 jaar is het aan te raden de gemeente, middels een zienswijze, hiervan op de hoogte te stellen.

Als de bewoners niets doen met deze brief gaat zij ermee akkoord dat alles dat in deze brief staat waarheid is en zij de consequenties hiervan accepteren.

Staan er fouten/ vergissingen in de tekst, of zijn de foto’s onduidelijk of van een tijd geleden (en ziet het nu anders uit), is het wijs om een “zienswijze” in te dienen tegen het ontwerpbestemmingsplan. Dit moet vóór 14 februari 2019 per post naar Postbus 1992, 6201 BZ Maastrichtof via mail naar post@maastricht.nl.

Als bewoners nog vragen hebben, kunnen zij contact opnemen met Ed Verheijden, senior planjurist van de gemeente:bellen (043) 3504559 of mailen ed.verheijden@maastricht.nl.

 

3 mei 2020: Eén van onze inwoners heeft met succes bezwaar ingediend tegen deze beslissing want in de Staatscourant van 30 april 2020 (zie bijlage) staat: 

Geneinde 32: in de voortuin van het pand Geneinde 32 is door bewoner zelf een devotiekruis geplaatst. Het kruis wordt daarom als “roerend erfgoed” aangemerkt, waardoor de aanduiding “waardevol cultuurhistorisch element” vervalt;.

200430 staatscourant

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Natuur & milieu

De bloembakken hangen

Janneke Maessen heeft eind vorig jaar via de burgerbegroting geld gevraagd om bloembakken aan de lantaarnpalen te laten hangen voor de komende drie jaren. En

Lees verder »