Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Ben jij een kunstenaar?

Via de gemeente kregen we een leuke oproep. Zijn er in Itteren leuke en/of goede artiesten?

Cultuurmakers Maastricht en gemeente Maastricht werken, in samenwerking met filmmaker Mark Stevens, aan een vervolg op de documentaire ‘Uit eigen beweging’ die begin dit jaar in première ging bij Filmhuis Lumière. In de documentaire werden een aantal niet formeel georganiseerde groepen amateurkunstenaars belicht. Dit keer gaat de documentaire specifiek over groepen jongeren die kunst maken in hun vrije tijd.

Rappers, fotografen, zangers…
Cultuurmakers Maastricht zoekt voor deel 2 van de documentaire ‘Uit eigen beweging…’ groepen jongeren, middelbare scholieren of studenten, tussen de 14 en 25 jaar, die niet aangesloten zijn bij een vereniging. Jongeren die op eigen initiatief in hun vrije tijd zingen, toneelspelen, filmen, rappen, in een orkest spelen, fotograferen of op een andere manier samen bezig zijn met kunst beoefenen. Mark Stevens portretteert ze en Cultuurmakers Maastricht gaat in gesprek met ze over de behoeftes en waarmee ze ondersteunt kunnen worden.


Documentaire ‘Uit eigen beweging…’
In de documentaire ‘Uit eigen beweging…’ die in januari van dit jaar in première ging bij Filmhuis Lumière zagen we Schildergroep de Wiemerink, Senioren Kamerorkest Maastricht en het Maastrichts Trompetensemble. Groepen die niet formeel georganiseerd zijn maar die wel regelmatig samen komen om te schilderen of muziek te maken. De documentaire laat goed zien wat de drijfveren zijn van mensen om in niet formeel georganiseerd verband toch samen amateurkunst te beoefenen. Maar je ziet ook waar nog behoefte aan is, waar de amateurkunstenaars tegenaan lopen en hoe ze met minimale middelen ‘hun ding’ doen.
“Het mooiste wat ik ben tegengekomen bij het maken van deze documentaire is dat mensen niet gaan zitten wachten op ondersteuning van een overheid of anders, maar zelf aan de slag gaan, zelf initiatief nemen.”, zegt filmmaker Mark Stevens.


Oproep

Nu is het dus de beurt aan de jongeren. Cultuurmakers Maastricht en gemeente Maastricht wil ze leren kennen en weten wat ze doen. Groepen jongeren die in contact willen komen met Cultuurmakers Maastricht kunnen zich melden via WhatsApp +31 6 27 13 67 40 of een berichtje sturen naarcultuurmakers@maastricht.nl.

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Natuur & milieu

De bloembakken hangen

Janneke Maessen heeft eind vorig jaar via de burgerbegroting geld gevraagd om bloembakken aan de lantaarnpalen te laten hangen voor de komende drie jaren. En

Lees verder »