Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Energietoeslag

Via de communicatieadviseur van de gemeente kregen we onderstaand bericht:

Ook doelgroep tot 130% van het sociaal minimum komt nu in aanmerking
Energietoeslag Maastricht 2023

De Gemeente Maastricht gaat de komende tijd weer een eenmalige energietoeslag toekennen aan mensen met een laag inkomen. De hoogte van de toeslag wordt € 800,- voor huishoudens die ook al een energietoeslag 2022 hebben gehad van in totaal € 1.800,- (t.w.; € 1.300,- in 2022  en een voorschot voor 2023 van € 500,-). Huishoudens die nu voor het eerst in Maastricht een toeslag aanvragen, krijgen maximaal €1.300,-. Daarnaast breidt Maastricht de doelgroep uit tot huishoudens met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum (de toepasselijke bijstandsnorm). Het netto-inkomen mag dan voor een alleenstaande/alleenstaand ouder niet hoger zijn dan € 1.503,- per maand en voor gehuwden/samenwonenden € 2.146,- per maand. De vakantietoeslag, toeslagen zoals zorg-, huur- en kinderopvangtoeslagen en het Kindgebonden budget tellen niet mee als inkomen. In 2022 kregen mensen tot 120% van het sociaal minimum de energietoeslag. ‘De verruiming naar 130% is mogelijk omdat we rijksgeld voor energiearmoede over hadden. Ik ben verheugd dat hierdoor ook werkenden met een laag inkomen de energietoeslag 2023 kunnen aanvragen’, aldus wethouder Anita Bastiaans. 

 Automatisch
Een groot aantal Maastrichtse huishoudens (ruim 7100) zal rond 20 november 2023 de energietoeslag automatisch ontvangen. Dan gaat het om huishoudens met een bijstandsuitkering en/of huishoudens die gebruik hebben gemaakt van gemeentelijke minimaregelingen en ouderen met alleen AOW en evt. nog een klein pensioen.

Ook worden Maastrichtse huishoudens (ongeveer 2100) die de energietoeslag 2022 zelf hebben aangevraagd zoveel mogelijk meegenomen in de automatische betaling. Dit zijn huishoudens met een inkomen tussen 100% en 120% van het sociaal minimum. Er vindt bij deze groep nog een korte inkomenstoets plaats. Het kan zijn dat de automatische uitbetaling daardoor iets wordt vertraagd en een of twee weken na 20 november plaatsvindt. Alle huishoudens die de energietoeslag automatisch gaan ontvangen krijgen enkele dagen daarvoor een brief thuisgestuurd.

Aanvragen
Begin december 2023 zal op de gemeentelijke website een aanvraagformulier beschikbaar komen voor de huishoudens in Maastricht die de energietoeslag 2023 zelf moeten aanvragen. Tegen die tijd zullen alle automatische betalingen zijn verricht. Op die manier wordt voorkomen dat veel huishoudens die de energietoeslag 2023 automatisch gaan krijgen eerder onnodig gaan aanvragen.

Van de groep die de energietoeslag 2023 zelf zal moeten aanvragen gaat het vooral om huishoudens met een inkomen tussen de 120% en de 130% van het sociaal minimum. Naar schatting gaat het in totaal om ongeveer 2200 huishoudens. De gemeente zal extra communicatiemiddelen inzetten om deze doelgroep te attenderen op de regeling

 Studenten
Nederlandse studenten zijn uitgesloten van de energietoeslag 2023 maar kunnen dit jaar via DUO een eenmalige tegemoetkoming voor energiekosten krijgen van € 400,-. Maastricht kent veel buitenlandse studenten. De gemeente zal voor hen nog een vangnetregeling vaststellen, die gebaseerd zal zijn op de regeling van DUO.  Het streven is die regeling in december door het college te laten vaststellen zodat vanaf januari 2024 kan worden aangevraagd. Dit zal tegen die tijd ook naar deze doelgroep worden gecommuniceerd.

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Verenigingsnieuws

Dromen over wonen

Is uw huis eigenlijk te groot voor u? Wilt u (over een tijdje) een levensbestendige woning waar u uw verdere leven kunt blijven wonen? Wilt

Lees verder »