Dossiers

Picture of Dorpsraad Itteren

Dorpsraad Itteren

Gezocht: vlinder en bloemen onderzoekers

Stichting The Butterfly House zoekt in samenwerking met Stichting IKL en beeldend kunstenaar Stefan Cools naar onderzoekers van de bloemenvelden die vorig voorjaar in 6 gemeentes in Limburg zijn ingezaaid. We zoeken onderzoekers voor de velden in Baarlo, Heythuysen, Susteren, Houthem, Bunde, Borgharen en Itteren.

Project Lepidoptarium

Het bijzondere project Lepidoptarium is een samenwerking tussen 3 partners; IKL, Stichting The Butterfly House en beeldend kunstenaar Stefan Cools. Cools’ is de geestelijk vader van het project, in zijn kunst staat sinds diverse jaren de vlinder en zijn levenswijze centraal. Hij heeft, samen met Stichting The Butterfly House, al op diverse locaties in Zuid-Limburg vlindertuinen gerealiseerd. Dit project is een vervolg hierop en maakt een nog sterkere verbinding met zijn kunst. De uiteindelijke resultaten van het tweejarige project worden namelijk gebruik ter inspiratie voor een kunstenaarsboek (unieke publicatie) en een expositie bij Museum De Domijnen in Sittard. 

Naast de onderzoekers in de diverse gemeentes zullen ook studenten van opleidingen aan de HAS, Hogeschool Zuyd en Universiteit Maastricht meewerken aan het project.

Onderzoekers gevraagd

Voor het tweejarige project Lepidoptarium worden onderzoekers gezocht die 1 van de zes velden gaan monitoren. Aan het begin van het project krijgen alle onderzoekers een korte training in het monitoren van vlinders en bloemen en een inkijkje in het werk van Stefan Cools. Kennis en kunde van vlinders en bloemen is dus niet vereist! De onderzoekers worden gevraagd om gedurende de zomerperiode (April tot September) 1 keer per maand een uur de velden te monitoren. Naast de monitoring van de vlinders en bloemen zal de onderzoekers gevraagd worden ook andere waarnemingen te doen, zoals het maken van een foto of het omschrijven van de lucht.

Tweede jaar

2021 is het tweede jaar dat we dit project gaan uitvoeren. Er is dus ook al een groep onderzoekers actief die afgelopen jaar heeft gemonitord. Zij hebben vanaf juni tot september gezamenlijk al bijna 100 keer gemonitord en daarbij al 24 verschillende soorten vlinders en in totaal ruim 680 vlinders waargenomen. Het vooruitzicht voor het komende jaar is dat alle velden zeer bloemrijk en gevarieerd gaan worden en daarmee ook veel vlinders gaan aantrekken. Dit jaar willen we in april starten met de monitoring en roepen we geïnteresseerden op om zich aan te melden via:

lepidoptarium@thebutterflyhouse.nl. 

Ook voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via dit adres.

Interessant artikel? Deel het!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Reageren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen bekeken ook...

Natuur & milieu

De bloembakken hangen

Janneke Maessen heeft eind vorig jaar via de burgerbegroting geld gevraagd om bloembakken aan de lantaarnpalen te laten hangen voor de komende drie jaren. En

Lees verder »